Jediný jazykový festival na Slovensku je späť už o necelé tri mesiace!

Jediný jazykový festival na Slovensku je späť už o necelé tri mesiace!

Pri príležitosti Európskeho dňa jazykov, ktorý každoročne spadá na 26. septembra, sa už po druhýkrát uskutoční jediný festival svojho druhu na Slovensku: LingvaFest’2019. V priestoroch Ekonomickej univerzity v Bratislave si teda 26. a 27. septembra budeme zas a znova môcť bezplatne vychutnať bohatý výber prednášok, rýchlokurzov a tvorivých dielní zameraných na učenie a spoznávanie cudzích jazykov.

Prečo je tento ročník LingvaFestu výnimočný? Rok 2019 bol vyhlásený Organizáciou Spojených Národov (OSN) za Medzinárodný rok domorodých jazykov. Pri tejto príležitosti chce naše podujatie dať do popredia problematiku ohrozenia a vymierania jazykov, no taktiež aj význam, ktorý svetové jazyky predstavujú pri formovaní identity, kultúrnej histórie a tradícií každého z nás, ako aj ich schopnosť zabezpečiť rozvoj či dosiahnuť mier. LingvaFest’2019 sa tak zaraďuje do svetových podujatí zameraných na túto problematiku, ktoré prebiehajú tohto roku. Aj z týchto dôvodov sa náš festival rozhodlo podporiť Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku ako hlavný partner programu.
Ako minulý rok je samozrejme aj LingvaFest’2019 organizovaný najmä pre žiakov základných a stredných škôl, no program bude vhodný pre všetkých, vrátane vysokoškolákov či účastníkov univerzít tretieho veku. Počet účastníkov festivalu sa bude pohybovať od 2000 až 3000. Pointou festivalu je okrem iného predstaviť slovenskej mládeži svetové jazyky a kultúry s nimi spojené, no taktiež sa snaží zvýšiť u nich záujem o cudzie jazyky a motivovať k ich učeniu. Účastníci festivalu si zo sebou budú môcť odniesť bohaté skúsenosti a cenné rady od mnohých slovenských i zahraničných jazykových nadšencov a polyglotov, teda ľudí ovládajúcich hneď viacero cudzích jazykov.

Za podujatie taktiež prebrali záštitu:
Slovenská komisia pre UNESCO
Martina Lubyová - ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky
Ferdinand Daňo - rektor Ekonomickej univerzity v Bratislave
Juraj Droba - predseda Bratislavského samosprávneho kraja
Matúš Vallo - primátor hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislavy
Ľudovít Hajduk - riaditeľ Štátneho pedagogického ústavu

Súčasťou programu budú opäť:

  • Prednášky – môžeme sa znova tešiť na veľké množstvo polyglotov, jazykovedcov, tlmočníkov a prekladateľov, známych i neznámych, zo Slovenska ale aj z celého sveta, ktorí na našom festivale budú pre všetkých zdieľať svoje metódy, rady a postrehy o učení jazykov. Títo ľudia majú významný prínos pre výučbu jazykov, keďže ovládajú okrem svojho materinského jazyka aj mnoho cudzích rečí a majú chuť sa stále učiť nové.
  • Jazykové rýchlokurzy – pripravujeme pre Vás znova bohatý výber rýchlokurzov, počas ktorých budete môcť nahliadnuť do rôznych svetových jazykov, o ktorých ste možno doteraz ani nepočuli. Nielen, že si dané jazyky budete môcť vypočuť, ale budete mať možnosť sa priamo naučiť niečo povedať, či získať o nich informácie a tipy, ako sa ich učiť.
  • Tvorivé dielne – LingvaFest’2019 poskytne priestor aj pre iné náučné workshopy, ktoré sa sústreďujú na predávanie vedomostí praxou, nie teóriou. Na festivale si teda budete môcť aj zatancovať, či potrápiť mozog stolnými hrami.
  • Kultúrny program – súčasťou festivalu budú taktiež aj koncerty a premietanie filmov, ktoré sú buď priamo v cudzích jazykoch, alebo sa nimi zaoberajú.
  • Vystavovatelia – jazykové inštitúcie, vydavateľstvá, či iné organizácie budú počas oboch dní festivalu prítomné s nádielkou produktov, materiálov, či ponúk pre ľudí, ktorí sa o jazyky zaujímajú a chcú si s nimi prehĺbiť kontakt.

Promo video z minulého roku:

Inými slovami, LingvaFest’2019 bude festival plný kvalitného obsahu, ktorý môže inšpirovať každého, kto má záujem učiť sa cudzie jazyky, ale aj pre tých, ktorí sa im aktívne nevenujú, nevedia ako začať, či hľadajú motiváciu. Nezáleží na tom, či ovládate jeden, alebo desať jazykov, veríme, že na našom podujatí si na svoje príde každý a odnesie si z neho nové vedomosti.

Viac informácií o podujatí nájdete na Facebooku a Instagrame:https://www.facebook.com/LingvaFest/ a https://www.instagram.com/lingvafest/

http://www.lingvafest.sk/sk/

 

Tešíme sa na Vás!

 

Foto: archív E@I