Hra so svetlom v interiéri: Ako vybrať osvetlenie

Hra so svetlom v interiéri: Ako vybrať osvetlenie

 Dostatok svetla má vplyv na našu náladu. Dni sa skracujú a už čoskoro nastane obdobie, kedy vstávame za tmy a domov prichádzame po zotmení. Niet preto divu, že mnohých z nás ku koncu roka prepadajú splíny. Ako to zmeniť? Určite pomôže si doma vytvoriť pohodlné útočisko, kde sa budete cítiť príjemne a v bezpečí. Okrem vyladeného interiéru či krásnych dekorácií má na náladu ale veľký vplyv aj osvetlenie. „Nároky na osvetlenie sa líšia miestnosť od miestnosti. Do kuchyne a kúpeľne je najlepšie biele svetlo, ktoré je najpodobnejšie dennému svetlu. Naopak, do miestností, ktoré sú určené na relaxáciu, voľte skôr tlmené a hrejivé svetlá,“ zdieľa svoje skúsenosti Andrea Štěpánová, marketingová riaditeľka spoločnosti ASKO – NÁBYTOK.

Rozsvieťte tmavé zákutia

Svetlo má neuveriteľnú silu zmeniť vnímanie celého priestoru. Snáď každá domácnosť má miesto, kam nedosiahne denné svetlo, a preto je potrebné tento nedostatok kompenzovať umelým osvetlením. Typicky sú to hlavne predsiene a chodby. Do týchto účelových priestorov sú skvelé centrálne LED svetlá. Pokiaľ je priestor podlhovastý a úzky, umiestnite do neho pokojne aj niekoľko zdrojov svetla. Pokiaľ máte radi tmavé farby, určite viete, že tmavé vymaľovanie najviac vynikne pod správnym svetlom. „Do tmavých interiérov odporúčame našim zákazníkom umiestňovať najmenej 3 zdroje svetla. Vďaka tomu bude miestnosť dobre presvetlená a zároveň svetlá umiestnené do rôznych úrovní miestnosti vytvoria útulnejšiu atmosféru,“ vysvetľuje marketingová riaditeľka ASKO - NÁBYTOK, Andrea Štěpánová.

Kopírujte tvary nábytku

Ako ale na výber samotných svietidiel, keď je ich na trhu toľko? Aby miestnosť pôsobila harmonickým dojmom, dizajnéri odporúčajú riadiť sa tvarom nábytku. Čo to znamená? Pokiaľ napríklad vyberáme luster nad dlhý jedálenský stôl, dobre bude vyzerať pretiahnuté osvetlenie. Nad okrúhlym zase najlepšie vynikne oválne či kruhové svietidlo. Podobne potom môžete postupovať aj pri výbere stojacích i stolných lámp. Niekedy je ale výhodnejšie zvoliť neutrálny alebo minimalistický zdroj svetla. „Najmä do funkčných priestorov, ktoré majú určitý hlavný účel, ako je napríklad kúpeľňa, šatňa či toaleta, nie je kladený taký dôraz na vzhľad svietidla, a preto zákazníci vyberajú skôr bodové osvetlenie alebo LED panely,“ zdieľa skúsenosti Štěpánová.

Zaostrené na dizajn

Podobne ako pri nábytku, aj osvetlenie môže byť zaujímavým solitérom a ústredným bodom celej miestnosti. Bude skrátka neprehliadnuteľnou ozdobou celej miestnosti. Či už to bude dizajnový stropný luster, alebo nástenné či stojacie lampy, vždy si dobre premyslite ich umiestnenie. Ak je ich vzhľad veľmi výrazný, malo by byť okolie zdroja svetla čo najjednoduchšie. Menej extravagantné kúsky sa ľahšie kombinujú s ďalším osvetlením a vybavením celej miestnosti. Nezabudnite ale, že v každej miestnosti plní svetlo trochu rozdielnej funkcie, takže niekde sa oplatí siahnuť skôr po nenápadnejších a variabilnejších kúskoch. Pokiaľ si nebudete vedieť vybrať, neváhajte sa obrátiť na odborníkov v predajniach ASKO – NÁBYTOK, ktorí poradia s tým najvhodnejším osvetlením pre váš domov!

 Ďalšie informácie o spoločnosti nájdete na www.asko-nabytok.sk.