Grilovacie marinády

 Najčastejšie používané mäso na grilovanie: kuracie prsia, kuracie krídla, vykostené kuracie stehná, bravčová panenka, bravčové karé, rebierka, hovädzie, mleté mäsá a ryby ...

 

 Jogurtová marináda:

 

 biely jogurt, olej, čertvá bazalka, sójová omáčka, kečup, červená paprika, soľ

 

 
Medová marináda:

 

 olej, roztopený med, sójová omáčka, kečup, cesnak, oregano, bazalka, mletá škorica

 

 Horčicová marináda:

 

 horčica (najlepšie hrubozrnná alebo kremžská), olej, sójová a worchesterová omáčka, mleté čierne korenie, soľ, kečup, cesnak, bazalka, červená paprika, kari

 

 Provensálska marináda:

 

 olej, bylinky - oregáno, tymián, majoránka, bazalka, cesnak,soľ

 

 

Mäso je najlepšie napácovať večer pred grilovaním. Môže v marináde stáť i niekoľko dní v chlade.

Grilovať môžeme aj niektoré druhy zeleniny a to mladé cukiny, hrubostenné papriky, rajčiny, baklažán, cibuľa, huby... Zeleninu môžeme pokvapkať nasledovnou zálievkou:

olivový olej, ocot balsamico, bazalka, petržlenová vňať, cesnak, kto má rád ostré aj chilli papričku, soľ.