Dobrá posteľ, dobrý spánok. Viete, ako si vybrať ten správny matrac?

Dobrá posteľ, dobrý spánok. Viete, ako si vybrať ten správny matrac?

To, že sa posledné roky veľmi intenzívne zdôrazňuje dôležitosť spánku, nie je žiadna náhoda, a zdrojom tohto opatrenia nie sú žiadne prehnané obavy. Mnohé súčasné civilizačné choroby súvisia s neuspokojivým nočným odpočinkom, či už ide o časovú dĺžku alebo hĺbku spánku. Tento biologický proces má totižto za úlohu zabezpečiť organizmu úplnú regeneráciu, a, logicky, keď abstinuje, má to svoje následky v oblasti fyzického a psychického zdravia. Správny výber postele a matraca je teda skutočne dôležitý.

Čím tvrdší, tým lepší?

Existuje taký matrac, ktorý by bol ideálny pre každého? Ktoré sú tie parametre, ktoré by mal spĺňať každý jeden model? Tu by sme chceli poznamenať, že tvrdenie, podľa ktorého najzdravšie sa spí na podlahe, je mylné. Žiaľ, tento mýtus je ešte stále živý, a mnohí si vyberajú matrac podľa podmienky, aby bol čo najtvrdší. Vy to však určite nerobte.
Prehnane tvrdý matrac vám môže uškodiť rovnako ako príliš mäkký. Ani jeden z týchto typov nemusí byť dostatočnou oporou pre chrbticu. To však neznamená, že ak je nejaký matrac označený ako „polotvrdý“, je optimálny pre každého. Jeho tuhosť by ste si mali vybrať podľa stavby svojho tela. Pre štíhlejších ľudí s nižšou hmotnosťou budú pohodlnejšie mäkšie matrace, ktorý sa ľahko prispôsobí línii tela. Logicky, pre ľudí s vyššou telesnou váhou platí pravý opak. Potrebujú trochu tuhší matrac, ktorý dokáže odolať tlaku. Pre nich sú ideálne napríklad taštičkové matrace 90x200, a o tomto druhu postele sa môžete dozvedieť viac aj od odborníkov na stránke internetového obchodu Zdravotne-matrace.sk.


Podstatná je aj vaša obľúbená spánková poloha. Matrac by mal podopierať telo najmä na tých miestach, ktoré na ňom odpočívajú, napríklad ramená, lopatky, boky alebo päty. Ak spávate na chrbte, mala by byť podopretá vaša chrbtica, a aby sa okolie bokov nezaborila do postele, vyberte pokojne aj trochu tvrdší materiál. Ak vaša obľúbená nočná poloha je na bruchu, príliš tvrdý matrac by bol pre vás nekomfortný, no prehnane mäkký zas nie je dostatočnou oporou pri tejto polohe. Zostáva vám teda polotvrdý typ matraca. Mäkký matrac sa odporúča ľuďom, ktorí spávajú na boku, aby sa prispôsobil línii tela, najmä ramenám a bokom.

Existuje najlepší materiál?

Ak už sme v predchádzajúcej časti spomenuli taštičkové matrace, zostaňme ešte chvíľu pri nich. Z hľadiska materiálu predstavujú vysokú kvalitu, vďaka dobrej bodovej flexibilite a výraznému komfortu konkurujú aj drahším penovým matracom. Samozrejme, nie je jedno, aký si vyberiete. Pri kúpe venujte veľkú pozornosť hustote pružín/počtu pružín, pretože hrubšie odpruženie vedie k lepšej odolnosti a vyššiemu komfortu.


Jednoznačnými hviezdami medzi penovými matracmi sú modely s pamäťovou penou a studenou penou. Pamäťová pena je jeden z najpohodlnejších materiálov, jej nevýhodou je však to, že takýto matrac len veľmi ťažko viete vyvetrať, v prípade niektorých modelov dokonca úplne chýba táto možnosť. Dlhú dobú bola pamäťová pena vo svojej kategórii bez konkurencie, no dnes už má silného súpera v podobe studenej peny. Najdôležitejšie faktory ovplyvňujúce pohodlie a životnosť penových matracov sú tvrdosť a hustota peny.

Ak ste zástancami prírodných materiálov, nezabudnite na to, že existujú aj prírodné a BIO matrace. Nepredstavujte si ich ako stopercentne naturálny kus nábytku na úkor pohodlia. Ide o to, že pri výrobe sa niektoré syntetické materiály nahradia prírodnými elementami, konkrétne namiesto ropného produktu sa použijú rastlinné oleje, napríklad sójový alebo ricínový. Ich obrovskou výhodou je, že sú antialergénne.

Vek nie je len číslo

Je to tak, aj váš vek je rozhodujúcim faktorom pri výbere matraca. Mäkké matrace napríklad nie sú vhodné pre deti do 15 rokov. Ich chrbtica sa stále vyvíja a potrebuje byť počas spánku stabilne podopretá. Na číselnej stupnici tvrdosti by to nemalo byť menej ako 3, no ešte vhodnejší je matrac s tvrdosťou 4-5. Seniori potrebujú „zlatú strednú cestu“. Ich matrac by nemal byť veľmi tvrdý, aby nespôsoboval bolesti bedrových alebo iných kĺbov. Zároveň by nemali spávať ani v príliš mäkkej posteli, ktorá by mohla spôsobovať silný diskomfort pri vstávaní.
Ak nie ste ani dieťa, ani senior, pri výbere máte väčšiu slobodu. Každopádne, vždy majte na pamäti, že matrac nie je len akýkoľvek kus nábytku, ale prvok, ktorý ovplyvňuje vaše zdravie. Pokiaľ ste práve zistili, že ten svoj by ste už mali vymeniť, neváhajte navštíviť internetový obchod Zdravotne-matrace.sk, kde prebieha úžasná akcia na matrace.

Zdroj fotiek: Freepik.com