Čo v sebe ukrýva KOZÍ VŔŠOK?

Čo v sebe ukrýva KOZÍ VŔŠOK?

 

Reštaurácia, bar, mini ZOO, čerpacia stanica, predajňa mliečnych výrobkov, externá tržnica a gril a samozrejme výrobňa syrov. To všetko môžete nájsť v areáli pod názvom KOZÍ VŔŠOK.
 
Zaujímavý architektonický komplex sa nachádza na okraji obce Ivachnová len 10 kilometrov od Ružomberka, blízko diaľnice D1. Už pri prvom pohľade zistíte, že ide o niečo výnimočné. Nejde pritom len o prepojenie spomínaných služieb, ale predovšetkým o zaujímavú architektúru. Jej autorom je Ing. arch. Peter Abonyi, ktorý spoločne s Akad. mal. Jánom Kudličkom vytvorili jedinečné dielo.
 
Architektúra areálu vychádza z pôvodného spôsobu života, kde sa navzájom prepája interiér s exteriérom. Moderné stavebné materiály sú v súlade s tradičnými. Cez čerpaciu stanicu vstúpite do predajne syrov a zároveň malého obchodíku plného umelecko-remeselných darčekových predmetov. Kombinácia vôní syrov a drevených výrobkov je naozaj neopísateľná. Ďalej návštevník vstúpi do centrálnej stavby, obrovskej presvetlenej stodoly, uprostred ktorej je umiestnené veľké ohnisko. Ponuka služieb je naozaj bohatá, a tak tu môžete uhasiť svoj smäd aj zasýtiť svoj hlad. Priamo z reštaurácie prejdete do severnej časti, ktorá v sebe ukrýva radosť najmä pre detských návštevníkov. Nachádza sa tu mini ZOO s kozičkami, kačkami, somárom ale aj pávmi, či inými na pohľad zaujímavými obyvateľmi. Hneď vedľa je ďalší priestor so zvieratami, avšak z drevenými. Mladý dizajnér Michal Hanula tu vytvoril niekoľko zoomorfných preliezačiek, šmýkačiek a hojdačiek. Svojím stvárnením dodávajú tomuto miestu jedinečnú atmosféru.
 
Celková myšlienka prepojenia výrobne kozích, kravských parených, či čerstvých syrov vyrobených podľa tradičných receptúr s ich následným predajom v štýlovom areály je naozaj na slovenské pomery jedinečná. Po odchode s tohto miesta máte pocit že slovenská kultúra, história, umenie a gastronómia naozaj nemajú od seba ďaleko. Len treba vedieť, ako ich vzájomne prepojiť. A tu sa to podarilo.
 
Bližšie informácie o areály Kozí vŕšok nájdete na: www.kozivrsok.sk
 
Katarína Matušková