Chudnite počas spánku!

Chudnite počas spánku!

Súčasný svet sa pomaly, ale dozaista mení na jednu veľkú diétu. Každý z nás si s ňou určite podal ruku aspoň raz. Predtým ako sme si ju pripustili k telu bližšie, vyhľadávali sme čo najviac klebiet o jej vplyve na naše zdravíčko. Tí nebojácnejší zotrvali dlhodobejšie, no potom ich zožieral pocit neúspechu a prehry nad jojo-efektom. Ostatní pahltníci tento boj hladných krkov vzdali a ich chladničky aj naďalej praskajú vo švíkoch.

Mohli by sme jednoducho povedať, že koľko ľudí, toľko rôznych diét a názorov na ne. Žiaľ, chuťové bunky každého z nás prahnú po vlastnom apetíte a zakladajú si svoj osobný jedálny lístok. Diéty sú tu na to, aby sa dodržiavali, no predovšetkým s mierou a úctou k vlastnému zdraviu.

Medzi najnovšie trendy v chudnutí patrí efektívne spaľovanie kalórií počas spánku na základe odporúčaní nemeckého odborníka na výživu Detlefa Papeho. Tvrdí, že spánok prispieva nielen ku kráse, fyzickému a duševnému zdraviu, ale napomáha aj k udržaniu optimálnej hmotnosti, je teda istou prevenciou proti neželanej obezite. Samozrejme, na to, aby došlo k efektívnemu spaľovaniu kalórií, je potrebné ustrážiť si dĺžku a kvalitu spánku. Platí, že ak spíme menej než 8 hodín denne, v našom organizme sa nadmerne vylučuje hormón ghrelín, ktorý vyvoláva častejšiu chuť do jedla. A tak tí z nás, čo trpia nedostatkom spánku sú nielen nesústredení, ale majú oveľa bližšie k nadváhe než poctiví spáči.

Na efektívne chudnutie počas spánku svoje telo naštartujete tak, že len v dopoludňajších hodinách budete konzumovať stravu bohatú na sacharidy a popoludní si doprajete živočíšne bielkoviny. Jesť by ste mali trikrát do dňa, pričom večeru si netreba odkladať na neskorú noc, skonzumujte ju najneskôr do 18. hodiny. Medzi jednotlivými jedlami nič nejedzte, pite len čistú vodu alebo nesladený bylinný čaj. Predovšetkým si dávajte pozor na to, aby ste tesne pred spaním nekonzumovali veľa sacharidov, pretože sa tým zvýši hladina inzulínu a proces spaľovania kalórií sa oddiali. Ak vás aj napriek veľkej snahe vo večerných hodinách prepadne “vlčí hlad“, siahnite radšej po strukovinách, mlieku alebo orieškoch.

Tatiana Kovalčinová