Chcete krajšiu pleť? Poradíme vám!

Chcete krajšiu pleť? Poradíme vám!

Všetky chceme byť krásne. Sme schopné investovať nemálo peňazí do drahej kozmetiky i skrášľovacích procedúr. A aj napriek tomu, je naša pleť unavená, bez života, s vyrážkami a vráskami. Dôvodov je veľa. Medzi najčastejšie patria zlá životospráva a nevhodná starostlivosť. Ako pleti ľahko a jednoducho ulahodiť?

Pleť treba vyčistiť ráno aj večer!
Večerné čistenie pleti vnímame ako samozrejmosť. Treba sa zbaviť mejkapu a nečistôt, ktoré sa na pleti nahromadili za celý deň. Ale pleť treba vyčistiť aj ráno. Dôvod? Pleťové bunky sa cez noc obnovujú, a treba sa zbaviť tých odumretých. Ak tak neurobíte, všetky nečistoty na pokožke zostanú, dostanú sa do pórov a upchajú ich. Preto aj ráno vyčistite pleť čistiacou emulziou, následne použite tonikum a denný krém.

Zlatá stredná cesta: Nič netreba preháňať!
Používať v dvadsiatich piatich krém proti vráskam pre štyridsaťročné, alebo čistiť pleť niekoľkokrát denne, to určite nie! Všetkého veľa škodí. Používajte prípravky, ktoré sú určené pre váš typ pleti a vašu vekovú kategóriu.

Nie je jedno, čo jete
Verte, že všetko, čo skonzumujete, sa odzrkadlí na kvalite vašej pleti. V dobrom i zlom. Dostatok ovocia a zeleniny každý deň zabezpečí, aby pleti nechýbali potrebné živiny, ktoré ju udržia zdravú a krásnu. Dôležité sú napríklad bielkoviny, ktoré nájdete zastúpené v hydine, králikovi, morských plodoch, vajíčkach, mliečnych výrobkoch, ale aj v niektorých morských riasach.
Nezabúdajte ani na dôležité antioxidanty, vitamíny C, A a E, ktoré zabraňujú predčasnému starnutiu. Vitamín C, zodpovedný za tvorbu kolagénu, je zastúpený najmä v ovocí a zelenine, áčko v mäse, vajíčkach, mlieku a mliečnych výrobkoch, (vo forme provitamínu A v žltom a červenom ovocí a zelenine).
Vitamín E sa nachádza napríklad v orechoch a ovsených vločkách. V rámci tohto pravidla sa vyhýbajte konzervovaným a priemyselne spracovaným produktom (mäsové konzervy, salámy, paštéty a pod.). Nepodceňujte ani príjem vitamínov skupiny B, ktoré pomáhajú predchádzať predčasnému starnutiu a pleť chránia.

Pite!
Denne vypite minimálne dva litre tekutín vo forme čistej vody, vhodnej minerálky alebo bylinkového čaju.

Dostatočný spánok
Obnova buniek kože prebieha v noci. Aj preto je dostatočný nočný spánok nevyhnutnosťou. Spite denne aspoň šesť až osem hodín. Poďakuje sa vám nielen pleť, ale celé telo.

Celková pohoda
Možno ste si všimli, že v obdobiach, ktoré sú plné stresu a nervozity, sa zhorší aj kvalita vašej pleti. Snažte sa nájsť spôsoby, ako stres lepšie zvládať. Vhodnou aktivitou je napríklad šport.

-m-
Obrázok: freedigitalphotos.net, marin