Čalúnnictvo – remeslo, ktoré sa k nám opäť vracia

Čalúnnictvo – remeslo, ktoré sa k nám opäť vracia

Čalúnnictvo patrilo a aj doteraz patrí k remeslám, ktorých kvalitu a odborný prístup si ceníme. V posledných rokoch na náš trh začalo prúdiť veľké množstvo nekvalitného čalúneného nábytku, ktorého životnosť je čoraz kratšia. O to viac si ceníme malé firmy, ktoré sa venujú čalúnnictvu a dokážu vdýchnuť starému čalúnenému nábytku život. Ak sa venujete čalúnnictvu, veľmi dobre si uvedomujete, že ak uprednostníte lacné poťahové látky, molitanové peny a čalúnnický materiál, klientov si nenájdete.


Ako vzniklo čalúnnictvo?


Počiatky čalúnnictva môžeme hľadať ešte v starovekom Egypte. Práve v tomto období vznikala potreba oživiť tvrdý starý nábytok a vytvoriť z neho pohodlný kúsok. Úlohou čalúnenia bolo premeniť nepohodlnú sedaciu časť na niečo komfortnejšie. Čalúnenie sa stalo obľúbeným hlavne v období renesancie, kedy sa používali naozaj kvalitné poťahové látky, ktoré boli kvalitou veľmi podobné tým poťahovým látkam, ktoré sa vyrábajú dnes. Aktuálna ponuka bytového textilu je však podstatne bohatšia ako kedysi.


Ako si vybrať kvalitné poťahové látky?


Aktuálna ponuka kvalitných poťahových látok je však v porovnaní s tou v období renesancie pestrejšia. Na výber máme z viacerých látok, z viacerých vzorov a z viacerých farebných prevedení. Aby vám nové poťahové látky vydržali, musia spĺňať viacero požiadaviek. Všímať si treba najmä odolnosť voči oderu, ktorá sa dá zistiť pomocou metódy nazývanej Martindale. Nemenej dôležitá je nešpinivá úprava a cigaretové testy.

Pri výbere poťahových látok zohráva dôležitú úlohu nielen farebné prevedenie, ale aj štýl, materiál a vzory. Rozhoduje aj gramáž a samozrejme aj oteruvzdornosť materiálu. Medzi obľúbené materiály radíme žakar, žinilku, plyš (mikroplyš), mikrovlákno a samozrejme aj kožu s koženkou.

Kúpou nových poťahových látok dokážete vdýchnuť život teraz už vyradenému nepoužitému nábytku. Ak je konštrukcia nábytku pevná, no poťahové látky sú už znehodnotené, stačí si nájsť spoľahlivú firmu, ktorá vám znehodnotený nábytok nanovo očalúni.