BAZALKOVÝ OLEJ

BAZALKA

Bazalka pravá s ostrou klinčekovou arómou je typickou bylinkou talianskej kuchyne. Je dostupná vo veľkom množstve farieb a vôní napr. citrónová, limetková, škoricová a iné. Všetky odrody pochádzajú zo subtropických a tropických oblastí, prevažne z oblasti Stredomoria.

Dopestujeme ju však aj u nás v záhrade či kvetináči. Je to letnička, háklivá na mráz, vyžaduje slnečné stanovište. Bazalka patrí medzi výborné kulinárske bylinky.


Bazalku uchovajme typicky talianskym spôsobom. Bazalkové lístky navrstvíme v zaváraninovej fľaši a každú vrstvu osolíme. Nádobu potom naplníme kvalitným olivovým olejom. Dobre ju uzavrieme a na niekoľko dní uskladníme v chladničke, aby olej nasiakol bazalkovou chuťou. Lístky aj s olejom použijeme na prípravu pesta.

Olejom pokvapkávame pizzu, cestoviny alebo šaláty.