Ako vybaviť byt na prenájom?

Ako vybaviť byt na prenájom?

Vybavovať domácnosť, kde sa chystáte žiť, má iné pravidlá, než keď vybavujete byt určený na prenájom. Poďme sa zamerať na základné body, ktoré vám prenajímanie bytu významne uľahčia.

Odpovedzte na otázky…
Ak ste vlastníkom nehnuteľnosti, ktorú by ste radi prenajali, treba si najskôr odpovedať na pár otázok. Tou prvou a najdôležitejšou je, či budete prenajímať na krátku dobu (zvyčajne turisti) alebo na dlhší čas. Aké sú ďalšie otázky, na ktoré je potrebné poznať odpoveď, než začnete byt na prenájom vybavovať?

  1. Aký typ nájomcu si predstavujem? Študenti zdieľajúci priestor, rodina s deťmi, jedna osoba, maximálne pár…, turisti a koľko maximálne?
  2. Som ochotný prijať do bytu zvieratá? A aký typ? Zatiaľ čo s papagájom, rybičkami alebo morčaťom sa predpokladá minimum škôd, pes alebo mačka to už je iný príbeh…
  3. Budem byt prenajímať sám alebo cez agentúru či špecializované servery?
  4. Pokrýva moja poistka prípadné škody? A aké?
  5. Ako budem riešiť náklady za energie?

Len pre úplnosť:

  • skontrolujte pravidlá DPH,
  • prenájom bytu je činnosť podliehajúca dani z príjmu, je nutné si zriadiť živnostenský list, prípadne rozšíriť pôsobnosť existujúceho.

Čo znamená nezariadený byt?
Keď sa povie nezariadený byt, neznamená to, že tu sú len žiarovky zo stropu a holé steny. Nezariadený byt by mal úplne automaticky obsahovať: vaňu či sprchový kút, umývadlo, zrkadlo alebo skrinku nad umývadlo, WC a kuchynskú linku so základnými spotrebičmi. Bonusom sú samozrejme svetlá, prípadne vešiaky na kabáty v predsieni. Pre väčšie pohodlie sa odporúča zabudovať do bytu aj vstavané skrine. Obvykle sa stavia na neutrálny štýl, ktorý si budúci nájomcovia dotvoria podľa svojich predstáv a preferencií. Širokú ponuku pre kúpeľne aj kuchyne nájdete na webe Sanitino, kde jednoducho filtrujete nielen podľa požadovaného typu miestnosti, ale aj vybavenia. Detailnejšie filtrovanie potom ponúka možnosť výber zúžiť pomocou značky výrobku, rozmeru, farebnosti či ceny. Nezariadený byt sa obvykle ponúka na dlhodobejšie prenájmy.

Krátkodobý prenájom?
Svet už dlho nie je len lokálnou záležitosťou. Ľudia sa naučili objavovať aj iné kúty sveta ako tie, ktoré majú na dosah jednej cesty autom. Spolu s tým rastie aj potreba krátkodobých prenájmov. Pri krátkodobom prenájme (obvykle niekoľko dní, maximálne týždňov) sa predpokladá, že jedinec v byte nájde všetko potrebné na „prežitie“ v komforte. Samozrejmosťou by malo byť:

  • plne vybavená kúpeľňa (v ideálnom prípade aj so základnými hygienickými potrebami, vrátane toaletného papiera, sušiča vlasov…),
  • kuchyňa (opäť sú vítané základné potraviny, soľ a korenie),
  • izba s posteľou, obliečkami a uteráky (ak prenajímate viac miestností, mala by existovať aj možnosť ich uzamknúť),
  • zariaďte wifi,
  • základné potreby na upratovanie (handra, kýblik, zmeták…)
  • príjemným prekvapením môže byť práčka (potom tu musí byť aj sušička alebo stojan na sušenie bielizne),
  • ako bonus môžete pridať pár tipov na výlety alebo súpravu turistických sprievodcov, kam sa cestovateľ môže pozrieť, prípadne jeden lístok na mestskú dopravu.

Antibakteriálna úprava a hladké línie
Spolu s prenájmom, najmä tým krátkodobým, vzniká otázka údržby a upratovania. Prenajímatelia si obvykle najímajú firmu alebo súkromnú osobu. Treba však počítať aj s praním lôžkovín a uterákov. Aby byt aj pri striedaní nájomcov bol stále krásny, treba zvoliť také vybavenie, ktoré je odolné. Overte si, že sanitárna keramika je opatrená antibakteriálnym povrchom, ľahšie ju budete udržovať v čistote a uchová si tiež dlhšie svoj krásny vzhľad. Túto informáciu ľahko zistíte pri produktoch ponúkaných napríklad na webe Sanitino.

Podobne postupujte aj v prípade vodovodných batérií, kedy je vhodné zistiť, či sú ošetrené nejakou ochrannou vrstvou proti poškodeniu a usadzovaniu vodného kameňa. Sprchový kút môžete vybaviť sprchovacím setom obsahujúcim hlavovú a ručnú sprchu, napríklad aj s viacerými typmi prúdov, ktoré nájomcu zaiste nadchnú. Pre efektný vzhľad aj podporu praktickej stránky odporúčame staviť na hladké línie, ktoré sa ľahko a rýchlo čistia, a minimalizuje sa riziko usadzovania nečistôt. Podobne postupujte aj v prípade obkladov kúpeľne aj kuchyne. Čím menej škár, tým ľahšia údržba.
Zdroj foto:  Shutterstock.com