Ako ušetriť čas pri upratovaní?

Ako ušetriť čas pri upratovaní?

Počas pracovných dní sa naháňate, víkend obetujete upratovaniu. Ako ušetriť čas a získať voľno na odpočinok či trávenie chvíľ s rodinou?

Každá gazdinka chce mať dom či byt dokonale uprataný. Cez týždeň je väčšinou čas iba na bežné upratovanie no a víkend zvykne stráviť pri robení generálneho poriadku. Teda treba odstrániť všetko nepotrebné, utrieť prach, oprať, ožehliť, urobiť poriadok v poličkách a regáloch, povysávať a poumývať dlážky. Lenže dá sa to aj inak. Ako nestráviť celú sobotu s handrou v ruke?

1. Nechajte ostatných, nech vám pomôžu

Ste toho názoru, že všetko si urobíte najlepšie sama? Potom sa nečudujte, že ledva lapáte po dychu. Nebojte sa do upratovania a domácich prác zapojiť aj ostatných členov rodiny. Ušetríte čas a vaši potomkovia sa naučia plniť si povinnosti. Všetko, čo ich naučíte, sa im raz zíde. Učte ich samostatnosti a zodpovednosti od útleho veku.

2. Vyhnite sa kopeniu nepotrebných vecí

Vyberáte deň čo deň zo schránky kopy propagačných letákov? Hromadia sa na viacerých miestach v byte noviny a časopisy a vy ich musíte potom triediť? Zaobstarajte si papierové boxy či prútené košíky a nepotrebné letáky či noviny do nich ukladajte priebežne roztriedené.
Máte doma neporiadnych členov rodiny, ktorí majú rozličné predmety porozhadzované kade-tade? Potom ich jednoducho zhrňte do špeciálneho boxu. Keď sa naplní, alebo raz týždenne ho dajte niektorému členovi rodiny, nech veci z neho roztriedi a dá na miesto, kam patria.
To isté platí pre hromadenie fliaš, zaváraninových pohárov, starého oblečenia, kartónu či plastov. Ukladajte ich na určené miesto v komore, pivnici alebo v garáži priebežne. Niekoľko krokov navyše vám neublíži a nebudú sa zbytočne kopiť v byte.  

3. Nenechávajte si všetko na jeden deň

Nikde nie je napísané, že prach z poličiek, stolov  či okenných parapetov musíte utierať v sobotu. Nájdite si voľnú chvíľu počas týždňa a cez víkend môžete túto činnosť pokojne preskočiť. Nezabudnite, že vždy treba postupovať zhora nadol. Priebežné upratovanie sa vyplatí pri všetkých činnostiach. Napríklad, keď ukladáte čistú bielizeň do skrine, upracte aj veci, ktoré sú v nej rozhádzané. Pečiete koláč a máte na stole veľa surovín? Uložte ich späť do poličky tak, aby ste sa k tomu nemuseli opäť vracať pri sobotňajšom upratovaní. Sú to drobnosti, ktoré vám však v konečnom dôsledku ušetria veľa času.


-w-