Ako spraviť z balkóna letnú oázu

Ako spraviť z balkóna letnú oázu

Ak nemáte záhradu a bývate v paneláku, postačí aj balkón. Lenže ako z neho vykúzliť oázu pokoja na popoludňajšiu kávičku a nemať z neho len fajčiarsky či odkladací kútik? Niekedy postačia iba malé zmeny a výsledok bude stáť za to. Leto láka k vysedávaniu na terase, tak si spravte vlastnú, aj keď iba maličkú.

 

  • Základ je podlaha

Aby miesto nejako vyzeralo, je dôležitá podlaha. Neupravený betón alebo nedajbože stará gumová podlaha nie je najvzhľadnejšie riešenie. Je veľmi dôležité, aby sa podlaha nešmýkala a bola odolná proti poveternostným vplyvom. Preto radšej investujte do dlažby či do drevenej podlahovej krytiny vhodnej do exteriéru. Navyše sa kedykoľvek môžete po peknej podlahe prejsť bez obáv aj bosí.
 

  • Ušetrite miesto

Balkóny v panelákových bytoch nie sú príliš veľké, preto dbajte, aby sa z neho nestal len zaplnený nevzdušný priestor. Vyhnite sa veľkým kreslám a stolom, skôr stavte na minimalizmus. Ak sa vám páči objemnejšie sedenie, stavte iba na jedno veľké kreslo s malým stolčekom a doprajte si dostatok pohodlia. Populárne sú aj sedenia, kde je v dolnej časti skrinka. Získate tak na jednom kúsku aj sedenie, aj úložný priestor. Pri výbere nábytku si dôkladne premyslite, ako chcete priestor využívať.
 

  • Kvetiny aj byliny

Aj keď nemáte veľký priestor, umiestnite na balkón oboje. Z bylín sú populárne bazalka, pažítka alebo maximálne nenáročná na pestovanie - medovka či mäta. Tá sa rozrastie v priestrannom črepníku za pár dní. Čo sa týka kvetín, je iba na vás, aké si vyberiete. Môžete pokojne nasadiť aj malé tuje, ktoré sú stálezelené a priestor zútulnia. Myslite však aj na štýl akým sa má vaša „ záhrada“ uberať, aby sa z neho nestala džungľa. V neposlednom rade pri výbere rastlín je dôležité brať do úvahy, na akú svetovú stranu je balkón orientovaný.
 

  • Doplnky robia zázraky

Na to, aby ste dosiahli dokonalosť, poslúžia doplnky. Nevynechajte sviečky v svietnikoch zladených s priestorom. Pekne vyzerajú aj obyčajné priesvitné vázy so sviečkou vo vnútri, štýlové sú aj poháre na červené víno, do ktorých umiestnite farebné sviečky. Priestor pekne ozvláštnia. Nádherne sa vynímajú vázy so živými kvetmi, tácky či obrusy. Prevládajú háčkované alebo s potlačou. Niekedy na stôl postačí iba obyčajná utierka na riad s vhodným obrázkom, ktorý bude ladiť s témou balkóna.


Ak sa aj váš balkón počas leta vďaka slniečku premieňa na horúcu pec, obstarajte si kvalitné tienidlo alebo vkusný slnečník. Využijete ho aj v prípade, že máte malé deti. Môžete im spraviť na balkóne malé kúpalisko.

 

Autor: Janka Radimáková


.