Aké farby opticky zväčšia malý interiér?

Aké farby opticky zväčšia malý interiér?

Cítite sa doma stiesnene alebo máte jednoducho byt, či dom, ktorý pôsobí menšie, ako v skutočnosti je a radi by ste mu dodali opticky priestor a „metre navyše“, ale neviete, ako na to?

Základom sú farby

Interiér, ktorý je zariadený v tmavých farbách bude vždy opticky pôsobiť menšie. Preto je potrebné zabudnúť na tmavé luxusné tapety a farby na stenách, ktoré síce môžu vyzerať dobre, ale vizuálne priestor stiesňujú, keďže pohlcujú svetlo. Ak chceme, aby izba pôsobila väčšie, potrebné je sústrediť sa na bledé odtiene. Základ tvorí biela, ale v súčasnosti sú veľmi populárne aj púdrové farby v odtieňoch ružovej, modrej, zelenej, či sivej. Samozrejme, pri zariadení môžete siahnuť aj po výraznejších farbách, ale základ miestnosti v podobe stien a nábytku by mal byť v svetlých tónoch, ktoré jej dodajú pre oko potrebné „metre navyše“.

Začať treba od stien

Ako sme spomínali už vyššie, zabudnite na tmavé alebo príliš krikľavé tóny a sústreďte sa na bledé odtiene farieb. Ak sa neviete rozhodnúť pre ten správny, najvhodnejšou voľbou je biela, ktorá pôsobí čisto a hodí sa ku všetkým variáciám nábytku a doplnkov. Doplniť ju môžete aj zaujímavou svetlou tapetou s bledým vzorom na jednej, alebo viacerých stenách. Fantázii sa medze nekladú, no všetko treba robiť s mierou. Ak si nebudete vedieť poradiť, bez problémov sa môžete obrátiť napríklad na odborníkov z Albero nábytok, ktorí vám ochotne poradia a navrhnú, ako by vaše vynovené bývanie vyzeralo vkusne, štýlovo a moderne.

Zjednotiť podlahy

Mať inú podlahu v každej izbe síce môže byť lákavá predstava, ale v prípade, že chcete, aby byt pôsobil väčšie, nie je to správna voľba. Ideálne je, aby bola jedna podlaha položená v celom byte. Priestor krásne zjednotí a dodá mu potrebný „nádych“. Zvoliť môžete aj vzory, no narábať s nimi treba opatrne, nezabúdajte, že čím jednoduchší motív podlahy, tým viac si môžete dovoliť experimentovať pri zariadení a doplnkoch.

Menej je niekedy viac

Vhodné je držať sa minimalizmu aj pri výbere nábytku. Zabudnite na robustné skrine, postele, či gauče a zvoľte menšie, kompaktné sedenie s úložným priestorom, menšie dizajnové skrinky, alebo jednu užšiu a vysokú skriňu, ktorá vám zbytočne nezaberie životný priestor a zároveň ponúkne dostatok úložného miesta na vaše veci. Rovnako rozmýšľajte pri výbere políc na steny. Zvoľte jednoduchší dizajn, ktorý nezaberie veľa miesta. Obchody dnes ponúkajú množstvo krásnych kúskov, ktoré efektne splnia funkciu. Aj pri výbere nábytku voľte bledé odtiene. Samozrejme, nemusí to znamenať, že sa so svojím obľúbeným kusom musíte rozlúčiť len preto, lebo je v mahagónovej alebo čiernej farbe. Práve naopak. Vdýchnite mu nový život prostredníctvom novej farby, ktorá sa bude hodiť do vášho nového bývania.

Zväčšujúce zrkadlo

Videli ste už, čo dokáže aj s malým priestorom urobiť zrkadlo? Zavesiť ho môžete nad komodu, alebo samostatne na stenu. Efekt znásobíte tak, že vedľa seba zavesíte pozdĺžne hneď dve zrkadlá. Tento spôsob je vhodný napríklad v kúpeľni nad umývadlom, alebo v menšej spálni, kde chcete docieliť „wau“ efekt.

Svetlá farba na okná aj dvere

Ak máte doma tmavé rámy okien, zárubne dverí a dvere samotné, natrite ich bledou farbou. Váš byt sa ešte zväčší a budete prekvapení, čo takýto detail s priestorom dokáže urobiť. Ak máte doma tmavé priestory bez okien, ako je napríklad chodba, pomôcť môžu nielen jasné farby na dverách, ale napríklad aj výmena samotnej výplne dverí v okolí tmavého priestoru za priehľadné alebo v prípade spálne aspoň za nepriehľadné sklo, ktoré do tmavej chodby dokáže priniesť potrebné svetlo. V prípade, že potrebujete viac presvetliť aj izby, pretože okná sú malé a dnu preniká veľmi málo svetla, môžete efekt presvetlenia miestnosti umocniť tým, že na okno zavesíte dlhé biele alebo svetlé záclony od stropu až po zem.

Svetlá

Aby sme priestor skutočne zväčšili nesmú chýbať ani správne svietidlá. Vybrať si môžete zo širokej ponuky predajcov, ktorí dnes ponúkajú dizajn doslova od výmyslu sveta. Avšak nestačí len zavesiť do priestoru žiarovku. Vyberať treba s citom k dizajnu daného priestoru, jeho veľkosti a účelu. Okrem centrálnych svietidiel sa zamerajte na tmavé rohy a kúty, ktoré môžete oživiť dodatočným stolovým osvetlením. Báť sa netreba ani svetelných reťazí, ktoré môžu krásne oživiť napríklad čelo postele, alebo dizajnovo zaujímavé police.

Doplnky

Dokážu efektívne zútulniť celý priestor izby, ale v prípade nevhodnej voľby aj pokaziť dojem z pekne zariadeného priestoru. Preto sa snažte vyberať iba kúsky, ktoré sa do miestnosti hodia a nie veci, ktoré sa vám síce páčia, no umiestnené v priestore pôsobia vcelku ako päsť na oko.

Ideálne je pri výbere zvoliť jednu hlavnú farbu a pri kúpe sa držať jej odtieňov, respektíve skombinovať dve farby, ktoré spolu ladia. Nádherne a luxusne pôsobí napríklad kombinácia bielej a striebornej alebo fialovej a zlatej. Módny tón v materiáloch momentálne udávajú najmä prírodné prvky ako drevo, kameň, plátno a koža. Čím viac prírodných prvkov v interiéri – tým lepšie.