Aj na tieto zbytočnosti míňame peniaze

Aj na tieto zbytočnosti míňame peniaze

Ak otvoríme peňaženku a nič v nej nie je, na nálade nám to veru nepridá. Často si potom vravievame: „Veď som nič nekupovala, tak kde sú peniaze?“. Nuž, korunka ku korunke a je z toho peňaženka zívajúca prázdnotou. Paradoxom je, že míňame najviac tam, kde si to ani neuvedomujeme a výsledok zväčša nevidíme. Je na čase, aby sme prehodnotili svoje zbytočné náklady.


Kávička z rána
Všetci máme nejaké ranné rituály. Niektorí z nás začínajú deň s kolegami pri kávičke v miestnej kaviarni, prípadne nás zlákali papierové poháriky s kávou. Obe aktivity idú viac do peňazí, ako si myslíte. Navarte si teda kávu doma a ešte aj ušetrite. Neradíme, aby ste sa toho vzdali úplne, ale iba výrazne obmedzili. Miesto toho si radšej ušetrené drobné hoďte do pokladničky.

Poplatky za upomienky
Ak odkladáte šeky a nechávate si ich na neskôr, veľmi rýchlo s tým skoncujte a dodržujte termín splatnosti. Vyhnete sa tak pokutám a upomienkam za neskoré úhrady. Poplatky za ne bývajú častokrát už vyššie ako 5 eur. Aby ste tomu predišli, zrealizujte si trvalé príkazy a účty sa budú platiť samé.

Pozor na akcie
Aj vás lákajú zlacnené tovary, ktoré zväčša ani nepotrebujete, alebo ste ich vôbec nemali v pláne kupovať? Radšej si dvakrát zvážte, či je tá vec skutočne nutná a či by ste po nej túžili aj vtedy, keby bola za pôvodnú cenu. To isté platí aj o potravinách 2+1. Ak ste schopní ich skonzumovať, nech sa páči. Ale pravdepodobne ide o tovar pred ukončením záruky, ktorý sa pokazí u vás v chladničke, nech je cena akokoľvek výhodná, zabudnite na to.

Voda
Mnohí z nás míňajú za vodu v plastových fľaškách nemalé peniaze. Je pravda, že priemerná cena je okolo 0,60 centov, ale pitný režim na celý mesiac vás vyjde takmer 20 eur. Preto šetrite a pite vodu z vodovodu. Ak vám nie je po chuti, zadovážte si filter na vodu a prefiltrujte ju. Zbaví vás nadbytočného chlóru a v konečnom dôsledku vás pitný režim vyjde oveľa menej ako jeho zabalená, fľašková forma.

Varte
V prvom rade zabudnite na polotovary. Nielen, že sú nezdravé, ale ich cena je iste vyššia, ako keby ste si to isté jedlo uvarili sami. Varené jedlo vám zostane na obed aj do práce. Nemyslíme tým, aby ste jedli zatvorená v kuchynke sama každú obednú prestávku. Ale dvakrát v týždni je to prijateľné. Uvaríte si, na čo budete mať chuť a ušetrené drobné vás zostanú v peňaženke.

Noviny a časopisy
Lákajú asi každého z nás. Po prvé stoja veľa peňazí, a pritom nič nové, čo by ste nenašli na internete, sa v nich nenachádza. Prestaňte ich kupovať a radšej si informácie prečítajte na počítači. Aj keď tam chýba pocit šuchotavého papiera, navýšený rozpočet bude stáť za to.

Autor: Janka Radimáková