7 skvelých dôvodov, prečo sa pustiť do skladania puzzle

7 skvelých dôvodov, prečo sa pustiť do skladania puzzle

Možno aj vy máte vo svojom okolí človeka, ktorý miluje skladanie puzzle. Na narodeniny, meniny či Vianoce ho nič nepoteší tak, ako škatuľa s drobnými skladačkami.

Pokiaľ sa pohrávate s myšlienkou pustiť sa do skladania puzzle, ale ešte ste neurobili konečné rozhodnutie, prinášame vám 7 dobrých dôvodov, prečo sa na to dať. Prečo skladať puzzle?

1. Zažijeme šťastie

Stretli ste sa už s pojmom flow? Flow je podľa odborníkov tajomstvom šťastia. Zjednodušene sa jedná o stav, keď sa do nejakej činnosti ponoríme natoľko, že zabudneme na všetko okolo. Podľa výskumníkov sme vraj vtedy najviac šťastní. Flow môžeme zažívať pri akejkoľvek činnosti, avšak na to, aby sme to dokázali, potrebujeme veľa trénovať. Pre začiatočníkov je aj v tomto smere  výborné práve skladanie puzzle.

2. Stávame sa trpezlivejšími

Nemusíme začať s puzzle s 2 000 dielikmi. Aj oveľa menšia skladačka môže pekne preveriť naše schopnosti a tiež trpezlivosť. Začiatočníkom postačí škatuľa s 500 dielikmi a jednoduchší motív. Tá sa nám, samozrejme, zíde aj v bežnom živote. Tak prečo ju netrénovať pri činnosti, ako je skladanie puzzle?

3. Získavame lepšie schopnosti pre riešenie problémov aj v bežnom živote

Odborníci odporúčajú skladanie puzzle aj preto, lebo zlepšuje našu schopnosť riešiť problémy. Prečo? Skôr, ako sa pustíme do tvorby obrázka, musíme si stanoviť stratégiu, ako na to, neskôr prekonávať prekážky, napríklad v podobe lenivosti či nedostatku času. Pri tejto činnosti takisto podporujeme sústredenie, čo je pri riešení problémov aj v bežnom živote nevyhnutné. Nehovoriac o tom, že nie každý dôjde do víťazného konca.

4. Vlastnoručne si vytvoríme dekoráciu na stenu

Nemusíme mať talent na ručné práce, aby sme si vytvorili vlastnoručnú dekoráciu v podobe obrazu na stenu v obývačke či spálni. Stačí si vybrať puzzle obrázok, po ktorom nám srdce piští a jednoducho sa pustiť do jeho tvorby.

5. Získame nové hobby

Každý z nás by mal aspoň niekoľkokrát týždenne venovať čas svojej obľúbenej činnosti. Ak ste ju ešte nenašli, treba hľadať. Aj skladanie puzzle je jednou z možností. Či je to to pravé orechové pre vás, zistíte len tak, že to vyskúšate.

6. Trénujeme mozog

Skladanie puzzle je výborným tréningom pre mozog – ak chceme, aby fungoval do vysokého veku, musíme mu pravidelne dopriať kvalitný tréning. Tvorba obrázka z malých dielikov je výbornou voľbou.

7. Zblížime sa s rodinou

Pokiaľ sa rozhodneme do skladania puzzle zapojiť aj ostatných členov rodiny, strávime čas zmysluplne a utužíme vzájomné rodinné vzťahy.

Mirka