7 potravín proti jarnej únave

7 potravín proti jarnej únave

Aj vy patríte k tým, na ktorých každý rok doľahne zas a znovu jarná únava? Chodíte z práce ako vyžmýkaný uterák, doma sa vám nechce ani prstom pohnúť, do všetkého sa musíte neskutočne dlho nútiť? Skúste proti jarnej únave zabojovať jedlom. Prinášame vám top 7 potravín, ktoré vás nakopnú a nabijú potrebnou energiou.

Očista organizmu je dôležitá
Ak nechcete byť unavení, musíte si poriadne prečistiť organizmus od všetkých škodlivín, ktoré sa v ňom počas zimy usádzali. ZELENÉ POTRAVINY sú na to ako stvorené. Jedná sa o celosvetovú vlnu stravovania. „Green foods“ dodajú telu stratenú energiu, zásobia ho potrebnými živinami a posilnia imunitný systém. Patrí medzi ne aj MLADÝ JAČMEŇ. Je plný vitamínov, minerálov a stopových prvkov. Spracováva sa na prášok, lisovaním šťavy z jačmenných listov. Dá sa zakúpiť v obchodoch so zdravou stravou.

Ako dodať telu energiu?
CELOZRNNÉ POTRAVINY sú skvelým zdrojom dlhodobej energie. Obsahujú vitamíny skupiny B, vďaka čomu pomáhajú uvoľňovať ďalšiu energiu z potravy. Skúste nahradiť biele pečivo celozrnným. Určite sa to prejaví vo forme prílevu energie. Nezabudnite ani na celozrnné obilniny (špalda, pohánka, amarant).

Výborným zdrojom energie je aj ŠPENÁT. Rozprávka o Pepkovi námorníkovi je teda založená na pravde, nejde o výmysel. Ak potrebujete načerpať stratenú silu i energiu, siahnite po špenáte. Je dokázané, že ľudia s nedostatkom kyseliny listovej trpia chronickou únavou. V špenáte je obsiahnutých viac ako tucet rôznych protizápalových zlúčenín - flavonoidov a obsahuje tiež horčík, selén, vitamíny A, skupiny B,C a zinok. Ako to funguje? Menej zápalov v tele znamená menej stresu a tým pádom aj menšiu únavu.

Ak potrebujete okamžite dobiť energiu siahnite po HROZNOVOM CUKRE. Glukóza je najrýchlejší zdroj energie. Do krvného obehu sa dostane už po pár minútach od užitia a tým pádom sa nával energie a strata únavy dostavia skoro okamžite.

JAHODY
Obsahujú predovšetkým vodu a potom veľa vitamínov C a E, ďalej železo, vlákninu, antioxidanty, draslík, mangán, meď, fluór, fosfor. Najprospešnejšia je konzumácia čerstvých jahôd, kedy sa živiny rýchlo strávia a telu dodajú okamžitú energiu. Prírodné cukry, takzvané „zložité“, sú oveľa zdravšie ako tie rafinované. Sladkosti (čokolády, cukríky) obsahujú veľké množstvo rafinovaného cukru, čo síce navodí rýchlu energiu, ale tak rýchlo ako prišla aj odíde.

ŠAMPIŇÓNY sa označujú ako stimulátor dobrej nálady. Sú zdrojom vitamínu D a ten podmieňuje zvýšenú produkciu serotonínu. Serotonín zabráni únave. Čiže sa budete tešiť z prívalu energie.

LOSOS a spolu s ním aj všetky druhy rýb, sú vynikajúcim a zdravým spôsobom, ako svoje telo zásobiť energiou. Dopĺňajte svoj jedálny lístok o potraviny obsahujúce omega-3 nenasýtené mastné kyseliny a výrazne zlepšíte svoju energetickú hladinu. Úplne vyraďte mastné a údené druhy mies, pretože telo unavujú, zbytočne zaťažujú a oberajú o energiu.

-m-