6 RÁD PRE PSIČKÁROV

6 RÁD PRE PSIČKÁROV

Pavol Vakonič patrí medzi uznávanú svetovú špičku psovodov. Ako prvému a jedinému Slovákovi sa mu podarilo získať hneď v jednej súťaži dva najcennejšie tituly - Majster a Vicemajster sveta v agility. Aj preto sa rozhodol v tomto športe nadobro zotrvať, od roku 2019 vedie v slovenskom olympijskom centre x-bionic® sphere v Šamoríne psie preteky svetového formátu. Toho roku sa ich zúčastnilo až 21 krajín. Pri tejto príležitosti sme sa ho opýtali na najčastejšie chyby, ktoré robíme pri chove našich štvornohých miláčikov. Milí čitatelia, takto sa treba postarať o psíka (nielen) v čase zimy...

    1. Aby sme nemuseli skrývať nábytok a papuče

So psom je to presne ako s dieťaťom. Nezbedný je ten, ktorý sa nudí, nevenujeme mu pozornosť a ktorého je potrebné zamestnať. „Ak to neurobíte a necháte ho samého, doslova si koledujete o to, že bude vymýšľať“, začína rozprávať skúsený psovod. „Pes je aktívny v určitých časoch, napríklad večer. Ráno si zase rád pospí, ale keď sa zobudí, znova potrebuje aktivitu. Preto sú dôležité pravidelné prechádzky“, opisuje bežnú rutinu. Avšak, pri niektorých psíkoch častokrát nestačia ani tie. Dôležité je podľa Pavla Vakoniča pridať aj nejakú hru. „Aportovanie je fajn, ale niektoré psíky nosenie loptičky vyslovene neznášajú. Dobrým tipom je dať takým psíkom do starej ponožky granule, vytvoriť im tak voňavú hračku, a skúsiť sa hrať s ňou. Taktiež existujú rôzne fitnes cvičenia pre psov. Vykonávajú sa pod odborným dohľadom na rôznych balančných podložkách. Pes tu posilňuje všetky svaly, vrátane vnútorných, ktoré bežne nepoužíva. Stačí 10-15 minút takéhoto fitnesu denne a bude z toho príjemne unavený a spokojný. Garantujem vám, že o trhanie už nebude mať záujem“, usmieva sa špičkový tréner.

    2. S tréningom treba začať od malička

Na to, aby ste si vybudovali so svojim štvornohým miláčikom vzťah posúžia najlepšie spomínané chvíle, kedy sa mu venujete v rámci hry. A s výcvikom a la „škola hrou“ treba začať od malička. „Keď necháte rok psa len tak samého doma, bez aktivít, potom nemôžete čakať zázraky. Dá sa to, len to bude vyžadovať omnoho viac trpezlivosti a omnoho viac času“, hovorí Pavol Vakonič. „Ak je to možné, berte svojho psa kamkoľvek idete, aby sa socializoval. Čiže medzi ľudí, na výlety autom, ba dokonca aj na návštevu shopping centra“, dodáva.

    3. Psy a chlpy patria k sebe

Problém s pĺznutím zvierat nemusí byť problémom. Tip vedúceho šamorínskej súťaži v agility je jednoduchý – vysávať, vysávať a vysávať. „My s manželkou máme doma sedem psov a pĺznutiu sa nevyhneme. Pomáhame si však pravidelných vyčesávaním, množstvá chlpov tak nevypadávajú všade navôkol. Existujú však plemená, ktoré problém s množstvami chlpov nevytvárajú. Napríklad taký pudel alebo yorkshirský teriér, u ktorých sa hovorí, že miesto chlpov majú vlasy, údajne vôbec nepĺznu“, hovorí sympatický psovod.

    4. Strihanie k dobrým zvykom nepatrí

Ak svojmu domácemu miláčikovi doprajete pravidelnú frizúru či svedčiaci strih, vedzte, že pre jeho imunitu dobro nekonáte. Pes má vďaka svojmu prirodzenému kožuchu nastavenú vlastnú termoreguláciu, ktorá ho ochraňuje ako pred priamym slnkom, tak v zime pred chladom a podchladením. Ak je to nevyhnutné, doprajte mu počas zimy aspoň dlhší strih. „Bežne sa robia úpravy v psích salónoch, špeciálne pred výstavou sa niečo jemne pristrihne, a to je, samozrejme, v poriadku. Čo však úplne v poriadku nie je, je, ak niekto oholí napríklad dlhosrstejšie plemeno akým je šeltia strojčekom takmer na kožu“, nechápavo krúti hlavou odborník.

    5. Časté kúpanie im vadí

Ak sa vyberiete na prechádzku alebo na cvičisko, kde zvykne byť okrem iného blato či drobný piesok, očiste sa nevyhnete. Avšak s kozmetikou pre zvieratá to preháňať nemusíte. Stačí ak laby a brucho osprchujte čistou vodou. Kúpeľ so šampónom doprajte svojim havkáčom len raz za čas. Veľakrát totiž stačí aj dobre namočená handra, ktorou psíka vytriete hneď pri dverách.

    6. Príprava na Silvester bez stresu

Sú psy, ktorým hluk pirotechniky nevadí a potom sú aj také, ktoré sa ho vyslovene boja. Stačí, že niečo v diaľke zaznie a pes sa roztrasie, okamžite znervóznie. „Sú rôzne veterinárne prípravky, ktoré riešia počas Silvestra tieto problémy, ale my, s manželkou, to našim psíkom nedávame. Pokiaľ nie sú naozaj chorí, nedávame im žiadne preparáty“, prezrádza svoj recept Vakonič. Podľa jeho skúseností tu opäť platí - unaviť psíka ešte pred tým, než vypukne silvestrovské radovanie sa, nenechávať ho osamote a robiť mu počas bujarých osláv spoločnosť. „No je to náročné“, priznáva, „keďže ľudia začínajú s vypúšťaním petárd už pomaly od obeda.“ Ďalším riešením môže byť Silvester strávený niekde na samote alebo v prírode, v oblasti, kde pyrotechnika nepatrí k bežným zvykom a tradíciám.

Viac o športe agility

Talianska cestovinová špecialita, grécke mesto ako stvorené pre nádhernú dovolenku, či určité povolenie na výkon služby – nech by ste tipovali čokoľvek, boli by ste na míle ďaleko od správneho významu.
Agility je totiž pohybová aktivita, vrcholový, ale zároveň aj rekreačný šport, kde nesúťaží jednotlivec, ale dvojčlenný tím. Ten sa skladá zo štyroch labiek a dvoch nôh. Presnejšie povedané zo psovoda a psa. Majiteľ a jeho štvornohý miláčik tu spoločne prekonávajú prekážky v určenom poradí, v čo najkratšom čase a čo je dôležité i bez chýb. Napriek tomu, že ide o šport vedený hrou, psíky tu musia so svojimi majiteľmi zvládať rôzne povely, a to na najvyššej úrovni.