5 tipov pre dokonale zorganizovanú kuchyňu

5 tipov pre dokonale zorganizovanú kuchyňu

Snívate o krásnej novej kuchyni, kde by bolo varenie doslova rozprávkou a nemuseli by ste neustále niečo hľadať? Žiadny problém. Existuje celý rad rôznych vychytávok, ktoré vám uľahčia organizáciu všetkých kuchynských nevyhnutností tak, aby ste mali vždy všetko pekne po ruke.
 „Zákazníci sa niekedy pri výbere kuchyne až príliš sústredia na dizajn a technickú stránku veci. Tieto faktory sú bezpochyby veľmi dôležité, ale nemalo by sa zabúdať ani na ergonómiu a dostatočné množstvo úložného priestoru,“ hovorí Andrea Štěpánová, marketingová riaditeľka spoločnosti ASKO – NÁBYTOK.

Kuchynský ostrovček

Kuchynský ostrovček si najmä v posledných rokoch našiel množstvo priaznivcov. A niet divu. Poskytne vám v kuchyni nielen ďalší pracovný priestor, ale aj množstvo úložných zásuviek, políc a skriniek. Zároveň často slúži aj ako bar alebo oddeľuje priestor jedálne od kuchyne.

Zásuvky a ich členenie

Zásuvky sú jedným z najpraktickejších variantov ukladania kuchynských prístrojov, riadu, ale aj korenia, dochucovadiel a ďalších zásob. Vďaka rozdeľovačom zásuviek môžete mať jednotlivé veci pekne zoradené pri sebe a nemusíte zdĺhavo hľadať to, čo práve potrebujete. Všetko vidíte hneď po otvorení zásuvky.

Otočné rohy a carousel systémy

Kuchyňa do písmena L či U vždy vyrieši problém ťažko dostupných rohových častí. Bola by škoda prísť o také veľké úložné priestory. Tomu môžete predísť tzv. otočnými rohmi a carousel systémami, pri ktorých je možné police vysunúť von zo skrinky. Priestor tak môžete naplno využívať. Vďaka vysokej nosnosti v nich môžete skladovať nielen potraviny, ale aj riad či drobné kuchynské spotrebiče.

Police a závesné systémy

Horné skrinky nám ponúkajú niekoľko možností na ukladanie. V posledných rokoch sú však tiež veľmi obľúbené otvorené police, vďaka ktorým pôsobí kuchyňa vzdušnejším dojmom. Kuchynské pomôcky, ktoré používate denne nájdu svoje miesto na nástenných systémoch a držiakoch.

Využite všetky dostupné priestory

Najmä v menších kuchyniach by mal byť pri plánovaní premyslený každý detail. Aj zdanlivá drobnosť môže pomôcť ušetriť miesto. Klasické otváranie horných skriniek s pántami tak môžete nahradiť výklopnými dvierkami, ktoré sa otvárajú smerom nahor. Skrinka pod drezom býva často slepým miestom. Kvôli údržbe by mal byť voľný prístup k odpadovým rúrkam a uzáveru vody. To vyriešite výsuvným systémom, ktorý je pripevnený na strane skrine a v prípade potreby ho vysuniete von.

Zdroj: www.asko.sk.