5 tipov na zlepšenie sebavedomia

5 tipov na zlepšenie sebavedomia

Sebavedomie ovplyvňuje vzťahy s rodinou, priateľmi i kolegami v práci. Ak má človek primeranú sebaúctu, dokáže sa mať dostatočne rád i prijať vlastné nedostatky, je v živote šťastnejší a spokojnejší. Naopak, nedostatok sebavedomia pôsobí presne opačne. Dobrou správou je, že primeranú sebaúctu možno vybudovať. Ako na to?

1. Snažte sa prijať svoje dobré i slabšie stránky
Dokonalý človek neexistuje. Každý z nás má svoje silné i slabé stránky. Ak si ich neuvedomujete, vezmite si kúsok papiera a napíšte svojich 10 silných a 10 slabých stránok. Ak si neviete poradiť, požiadajte o pomoc partnera či dobrého priateľa. Pozorne sa na ne zadívajte a položte si otázku, ako môžete svoje silné stránky urobiť ešte silnejšími a, naopak, ako zapracovať na tých slabších. Stanovte si reálne ciele a pracujte na nich.

2. Nikdy sa neporovnávajte s ostatnými
Porovnávanie sa s ostatnými neprospieva nikomu. Nikdy neviete, čo všetko sa za úspechom, krásnou postavou, úsmevom či drahým autom iného človeka skrýva. Uvedomte si, že každý z nás sa dennodenne pasuje s problémami. A veci nemusia byť také, ako sa na prvý pohľad zdajú.

3. Dajte si pozor na svoje myšlienky
Myšlienky ovplyvňujú vzťahy, situácie i sebavedomie. Ako myslieť pozitívnejšie, a tak pomôcť aj svojmu sebavedomiu? V prvom rade prestaňte hodnotiť situácie buď ako dokonalý úspech, alebo absolútne zlyhanie. Skôr sa snažte na veci pozerať reálne. Ak sa vám niečo nepodarí, prijmite to a snažte sa na tom nájsť niečo pozitívne a poučiť sa.
Ľudia s nízkym sebavedomím sa často rozhodujú a konajú podľa toho, čo na ich činy povedia ostatní. Zabudnite na to! Konajte podľa seba, je to váš život a ostatných do toho nič nie je.
Ďalšou obrovskou chybou, ktorá ovplyvňuje sebavedomie, je negatívne myslenie. Ak myslíte negatívne, priťahujete do svojho života negatívne veci, ľudí, situácie...Naopak, ak budete myslieť pozitívne, všetko bude lepšie a krajšie. Preto si dajte pozor na negatívne myšlienky a hodnotenia, a snažte sa ich vymeniť za pozitívne. Poprípade vyskúšajte silu vizualizácie alebo pozitívnych afirmácií.

4. Nepodceňujte svoje úspechy
Zvládli ste úspešne skúšku? Podarilo sa vám projekt v práci doviesť do úspešného konca? Buďte na seba hrdí a svoje úspechy nepodceňujte pred sebou a už vôbec nie pred ostatnými.

5. Odpustite si!
Nikto na tomto svete nie je dokonalý. Všetci robíme chyby a omyly. Sme ľudia a máme na to právo. Preto si odpustite! Ak ste urobili niečo zlé, neznamená to, že ste automaticky zlý človek.

-m-
Obrázok: www.freedigitalphotos.net, stockimages