5 tipov, ako si naplno vychutnať letný čas

5 tipov, ako si naplno vychutnať letný čas

Leto v plnom prúde a vy ste si stále nenašli čas príjemne si ho užiť? Žiadna vidina letnej dovolenky pred vami a kopec pracovných povinností? Týchto pár tipov vám pomôže spríjemniť si letný čas, kým ostatní dovolenkujú.

Aktuálna situácia v rámci cestovania a dovolenkovania nás síce obmedzuje, ale letný relax si viete vytvoriť aj vy sami každý jeden deň. Pracovné povinnosti nemôžete odkladať, no čas pre seba si vždy treba nájsť. Prospeje to k vašej psychike, ale aj samotným výkonom v práci. Je len na vás ako sa nastavíte.

  • Ranná aktivita

Nie ste aktívni športovci? Nevadí. Ľahká ranná rýchla chôdza, jogging či pozdrav slnku prostredníctvom jogy vás hneď z rána príjemne naladia. Tieto aktivity môžete pokojne striedať, aspoň sa vyhnete stereotypu. Vyberte si také, ktoré budú vyhovovať vášmu fyzickému stavu a času. Podstatné je, že sa z vás vyplavia endorfíny - hormóny šťastia, ktoré vás privedú k pozitívnej nálade a príjemne naštartujú deň.

  • Zdravé jedlo

Zdravšie stravovanie vo všeobecnosti podporuje nielen fyzický, ale aj psychický stav. Najlepšie na tom je, že je na vás, čo si v rámci ľahšej stravy vyberiete. „Zdravý jedálniček sa môže skladať z chudého mäsa, rýb, kvalitných mliečnych výrobkov, celozrnného pečiva, ryže, cestovín, proteínových slaných či sladkých tyčiniek a veľkého množstva zeleniny. Dôležité je, aby naša strava obsahovala dostatok všetkých živín v správnom pomere, aby sme nehladovali alebo nejedli zbytočne priveľa. Jedlo musí byť náš priateľ a nemal by vyvolávať stres,“ radí odborníčka na ketodiétu Martina Dvořáková. Netreba  však zabúdať na to aký výdaj energie máte, keďže od toho sa odráža aj príjem jedla.

  • Miesto pre seba

Vytvorte si doma kútik pre seba, kde sa po práci na pár minút uchýlite. Či už to bude na balkóne, v obývačke alebo v spálni. Miesto, kde si užijete svoju obľúbenú kávu či ľadový čaj. Prečítate si časť knihy, ktorú ste pred pol rokom prvýkrát otvorili. Prípadne len zatvoríte oči a budete si užívať tóny príjemnej hudby. ,,Takéto nastavenie psychiky - nájdenie si času sami pre seba, zastaviť sa a upokojiť, má zásadný vplyv na celkovú pohodu,” radí Dvořáková.

  • Čas s najbližšími

Po tom ako si vytvoríte priestor pre seba, nájdite si čas aj pre svojich blízkych, rodinu a priateľov. Využite krásne počasie napríklad posedením na terase v meste či pri bazéne. Takéto stretnutia počas západu slnka v kruhu ľudí, ktorých máte radi vám po pracovnom dni dobre padnú. So sviežou ovocnou limonádou v ruke sa môžete podeliť o všetky zážitky z celého dňa.

  • Odmeňte sa

Pýtate sa ako? Je mnoho spôsobov, ale ideálne voľným časom. Teplé dni počas víkendov netreba presedieť doma za počítačom alebo televíziou. Je na vás či už ho strávite v prírode niekde pri jazere, turistikou, tanečnou hodinou pod holým nebom alebo si doprajete niečo materiálne po čom ste dlho túžili. Len si jednoducho urobte radosť.