5 tipov, ako predĺžiť životnosť dreva

5 tipov, ako predĺžiť životnosť dreva

Ak máte drevený nábytok alebo obklad, určite viete, že životnosť dreva môže byť ovplyvnená rôznymi faktormi, ako sú poveternostné podmienky, škodci alebo nedostatok údržby. Chcete predĺžiť jeho život a zachovať jeho pevnosť a krásu čo najdlhšie? Prečítajte si náš článok a využite tipy, ktoré sme pre vás pripravili.

1. Impregnačné nátery na ochranu dreva

Ide o redší náter, ktorý sa používa hlavne na drevo v exteriéroch, alebo vo vlhkých miestnostiach. Impregnácia vsakuje hlboko do dreva a obsahuje biocídy, ktoré sa rozdeľujú na fungicídy a insekticídy. Vďaka nim je drevo chránené pred plesňami, hubami a drevokazným hmyzom.

Impregnačné nátery si môžete vybrať na vodouriediteľnej alebo rozpúšťadlovej báze. Výber prispôsobujte tomu, či budete drevo natierať vodouriedeľou lazúrou, rozpúšťadlovou lazúrou alebo olejom.

2. Ochrana dreva lazúrou

Najčastejšie sa pracuje s lazúrou na drevo v exteriéri, aby bolo lepšie chránené pred mastnotou, mechanickými a poveternostnými vplyvmi. Zároveň tiež chráni drevo pred nechceným šednutím. Lazúra sa využíva hlavne na natieranie prístreškov, dreveného nábytku, drevených plotov či pergol.

Lazúry na drevo sú dobré aj na zvýraznenie kresby dreva. To využijete nielen v exteriéri ale aj v interiéri. V prípade interiérového nábytku, môžete práve vďaka lazúre zjednodušiť čistenie a údržbu povrchov, napríklad s neagresívnymi čistiacimi a leštiacimi prípravkami, ktoré nenarušia povrch dreva vďaka lazúre.

3. Pravidelné čistenie dreva

Drevený nábytok by sa mal čistiť každý týždeň. Pri umývaní dreveného nábytku používajte mäkkú, navlhčenú handričku. Jeho umývanie ho nielenže udrží čistý, ale tiež vám umožní pravidelne kontrolovať škrabance, ryhy a priehlbiny na ňom. Ak budete v priebehu rokov dávať pozor na poškodenie, budete vedieť včas riešiť opravu nábytku.

Zroj: pexels.com

4. Chráňte ho pred priamym slnečným svetlom

Ďalším faktorom, ktorý môže byť škodlivý pre váš drevený nábytok, je priame slnečné svetlo. To môže spôsobiť jeho vyblednutie, alebo môže dokonca poškodiť jeho povrchovú úpravu.

Preto ak je to možné, pokúste sa dať nábytok do miestnosti, kde nevidno väčšinu poludňajšieho slnka. Ak nemôžete umiestniť nábytok na miesto bez slnka, zatiahnite počas slnečných dní závesy alebo stiahnite žalúzie.

5. Dobré vetranie miestnosti

Zabezpečenie dobrého prúdenia vzduchu je pre drevo veľmi dôležité. Práve vetranie pomáha bojovať proti hromadeniu vlhkosti. Ak sa totiž vlhkosť nahromadí váš obľúbený kus nábytku, začne hniť, praskať a lámať sa.

Frekvencia vetrania môže závisieť od rôznych faktorov, ako sú aktuálne poveternostné podmienky, umiestnenie domu či ročné obdobie. Všeobecne však platí, že by ste mali vetrať miestnosť pravidelne, a to aj niekoľkokrát denne, ak je to možné.