5 tipov ako opticky zväčšiť malú spálňu

5 tipov ako opticky zväčšiť malú spálňu

 Vytvoriť útulnú spálňu v malom priestore, aby obsahovala všetok potrebný nábytok a nepôsobila stiesneným dojmom, je občas celkom oriešok. Vymyslieť dobrú dispozíciu v  miestnosti niekedy vyžaduje extra dávku kreativity a premýšľania rôznych variantov. Dôležitú úlohu v tom zohráva ako farebná paleta a osvetlenie, tak aj voľba samotného nábytku. Prinášame vám niekoľko tipov ako si poradiť s malým priestorom v spálni.

    1. Svetlé odtiene sú základ

Základom úspechu je správna kombinácia farieb. Čím je miestnosť menšia, tým menej by ste mali experimentovať s pestrými farbami. Stavte radšej na svetlé tóny, a to ako pri maľovke, tak aj na nábytku a dekoráciách. Nemusí to však byť len biela, skvele vyzerajú aj pastelové odtiene. Tie priestor tiež opticky zväčšia a vytvoria dojem vzdušnosti. Rovnaký efekt vie urobiť aj svetlá farba na stenách alebo tapeta s geometrickými vzormi a líniami.

    2. Vhodný nábytok dodá vzdušnosť

Dobre zvolený nábytok dokáže takisto navodiť dojem vzdušnej miestnosti. Robustné konštrukcie by celú miestnosť zbytočne zaplnili a budili by pocit stiesnenosti. Preto napríklad pri posteliach zvoľte variant na nožičkách, ideálne bez úložných zásuviek. Praktickou vychytávkou sú aj posuvné regály, ktorými môžete miestnosť rozdeliť do menších sektorov a posúvať ich podľa potreby. Zároveň vám ale ponúknu aj nejaký úložný priestor, ktorého v malých bytoch nie je nikdy dosť. Čo sa týka dekoru nábytku, je do malých miestností lepšie voliť biely dizajn, prípadne svetlý drevodekor či ich kombináciu.

    3. Využite steny

V malej spálni je potrebný každý centimeter. Odporúčanie preto znie: využite steny. Myslite netradične a skúste na steny umiestniť police alebo nástenné regály, aby ste tak maximalizovali úložný priestor a nezastavali podlahu nábytkom.

    4. Nezabudnite na osvetlenie

Svetlo robí divy s akýmkoľvek priestorom a v malej miestnosti to platí obzvlášť. Samozrejme, najlepšie je dostatočne veľké okno, ktoré do izby vpustí prirodzené svetlo. Niekedy ale takúto možnosť nemáme, a preto musí byť nahradená umelým osvetlením v podobe nástenných lámp či stropných lustrov. Nástenné osvetlenie sa do menších miestností obzvlášť odporúča, pretože hra svetiel dokáže miestnosť opticky „natiahnuť“ a zväčšiť. 

    5. Dekorácie áno, ale netreba to preháňať

Veľkú moc majú aj bytové doplnky. V tomto prípade ale platí, že menej je viac, a preto určite nie je na mieste spálňu zahltiť dekoráciami. Skvele bude vyzerať kombinácia rôznych textílií v podobe závesov, mäkkých vankúšov a posteľnej bielizne. Pridať môžete aj hebký koberec, ktorý ochráni vaše nohy pred chladom z podlahy. Na policiach tiež vyniknú malé kvetináče, knihy či iné drobnosti, ktoré vám robia radosť.

Vedeli ste, že…?
Postele si v predajniach ASKO - NÁBYTOK môžete s našimi odborníkmi naplánovať do posledného detailu? Či už túžite po posteliach čalúnených, z masívu alebo najmodernejších boxspring posteliach, pomôžeme vám vytvoriť a realizovať návrh tak, aby boli splnené vaše najnáročnejšie požiadavky na dizajn, funkčnosť aj pohodlie.
Pokiaľ je váš nákup rozmernejší či ťažší než ste čakali, môžete sa obrátiť na našich skladníkov, ktorí vám pomôžu nákup previesť až k vášmu automobilu a tovar naložia tak, aby ste ho bezpečne doviezli domov.

Ďalšie informácie o spoločnosti nájdete na www.asko-nabytok.sk.

Zdroj: ASKO