12 mini tipov pre zdravý a šťastný život

12 mini tipov pre zdravý a šťastný život

Návodov, rád a odporúčaní, ako žiť zdravší, šťastnejší a spokojnejší život, nie je nikdy dosť. Máme tu pre vás 12 nenáročných tipov, ktoré vám zlepšia život.
1. Po prebudení sa ešte v posteli venujte rituálu vďačnosti
Poďakujte za to, že ste sa vôbec zobudili, máte pri sebe milovaného človeka, môžete ísť do práce, čo jesť atď. Z úprimného srdca poďakujte aspoň za 5 vecí. Je to výborný, pozitívny štart do nového dňa.
2. Na naštartovanie metabolizmu si dajte hneď po prebudení 1 – 2 poháre vlažnej vody
Najlepší spôsob, ako naštartovať svoje telo a všetky dôležité procesy, je dopriať si jeden či dva poháre vlažnej vody. Môžete pridať aj citrónovú šťavu.
3. Chodievajte viac pešo
Ak chcete urobiť niečo pozitívne pre svoje zdravie i figúru, viac využívajte svoje nohy. Zabudnite na výťah, aspoň občas nechajte auto doma a choďte po vlastných, vystúpte z MHD o jednu či dve zastávky skôr. Alebo sa motivujte krokomerom či inteligentnými hodinkami.
4. Nezabúdajte, že na tanieri má dominovať zelenina
Denne by ste si mali dopriať 500 – 800 g zeleniny a ovocia, pričom prím by mala tvoriť zelenina. Docielite to aj tak, že každé jedlo si naservírujete tak, aby polovicu porcie tvorila zelenina.
5. Doprajte si bio kozmetiku
Často zabúdame na to, že najväčším orgánom nášho tela je pokožka. Bežná kozmetika obsahuje mnoho látok, ktoré jej neprospievajú. Preto sa snažte aspoň časť kozmetiky nahradiť organickou, alebo aspoň prírodnou.
6. Preferujte skutočné potraviny
Vylúčte, alebo aspoň maximálne obmedzte vysoko priemyselne spracované potraviny (polotovary, komerčné sladkosti, biele pečivo, konzervy, údeniny...). Naopak, urobte všetko preto, aby vo vašom jedálničku dominovali základné, teda skutočné potraviny.
7. Nezabúdajte na probiotiká
Zdravie je ukryté v črevách. Okrem prebiotík sú pre ich zdravie nevyhnutné probiotiká, teda prospešné črevné baktérie. Nachádzajú sa vo fermentovaných mliečnych či sójových produktoch, kvasenej zelenine…
8. Neseďte dlhšie ako 30 minút
Sedavý spôsob života predstavuje jedno z najväčších zdravotných rizík. Nastavte si v telefóne pripomienku a po každých 30-tich minútach sedenia sa prejdite alebo si dajte strečing.
9. Strávte aspoň 20 minút na slnku
20 – 30 minút na slnku bez opaľovacieho krému počas teplejších mesiacov roka vám zabezpečí dostatočnú  úroveň vitamínu D. Počas tých chladnejších nezabúdajte na suplementáciu kvalitným doplnkom výživy.  
10. Používajte medzizubné kefky a zubnú niť
Zubná kefka a pasta na zuby nestačí, ak sa chcete o svoj chrup príkladne starať. Neodmysliteľnou súčasťou každodennej starostlivosti o zuby musia byť aj medzizubné kefky a zubná niť.
11. Nevenujte svoju pozornosť spravodajstvu
Skúste porozmýšľať nad tým, či vám stojí za to „byť v obraze“, čo sa týka spravodajstva. Väčšina televíznych, rozhlasových či printových médií nás totiž zaplavuje výlučne negatívnymi informáciami. Ak sa neviete rozhodnúť, skúste si dať týždňovú pauzu od sledovania spravodajstva. Na základe toho, ako sa potom budete cítiť, sa rozhodnite, čo ďalej.
12. „Keď nejde o život, ide o hovno.“
Netrápte sa nad tým, čo aktuálne nemôžete ovplyvniť. V ťažších chvíľach si spomeňte na nesmrteľný výrok Jana Wericha: „Keď nejde o život, ide o hovno.“
Mirka