10 tipov, ako zlepšiť pamäť

10 tipov, ako zlepšiť pamäť

S mozgom je to podobne ako so svalmi. Ak chceme, aby spoľahlivo fungoval, musíme ho pravidelne trénovať, dodávať mu potrebné živiny a dopriať oddych. Prečítajte si, ako udržiavať mozog v kondícii.

1. Neustále sa učte nové veci
Je úplne jedno, koľko máte rokov. Držte sa tohto pravidla a odvďačí sa vám nielen mozog. Učenie sa nových vecí je tým najlepším tréningom pre mozog – učte sa cudzie jazyky, venujte sa ručným prácam, hrajte šach, tancujte, lúštite krížovky.

2. Stavte na protizápalovú stravu
Protizápalová strava sa vyznačuje vysokým príjmom antioxidantov najmä prostredníctvom potravín. Medzi potraviny s vysokým obsahom antioxidačných látok patria, napríklad ovocie, zelenina, bylinky, zelený čaj, tučné ryby, olivový olej, orechy...

3. Skôr, ako sa obrátite na internetový vyhľadávač, skúste popremýšľať
Čo urobíte, keď niečo neviete? Hodíte to do gúgla. Výsledkom je, že požadovanú informáciu nájdete do niekoľkých sekúnd, avšak v dôsledku toho mozog lenivie. Naopak, nervové dráhy vo vašom mozgu posilníte tak, že nad odpoveďou skúsite porozmýšľať, alebo si ju vyhľadáte napríklad v encyklopédii.

4. Dostatočne spite
Mozog potrebuje kvalitný spánok ako soľ. Doprajte mu v priemere 8 hodín nočného odpočinku každý deň. Choďte spať a vstávajte približne v rovnakom čase. Vyhnite sa modrému svetlu aspoň dve hodiny pred spaním.

5. Športujte
Pravidelné cvičenie sa spája s množstvom fyzických i psychických benefitov. Napríklad aeróbne cvičenia, ako rýchla chôdza či bicyklovanie, predstavujú výborný spôsob pre starších ľudí, ako zlepšiť pamäť.

6. Vyhnite sa vysoko priemyselne spracovaným potravinám
Nadmerná konzumácia vysoko priemyselne spracovaných potravín vedie v dlhodobom horizonte k množstvu zdravotných problémov. Neprospieva ani mozgu, nakoľko vysoký obsah tukov a cukrov zhoršuje pamäť. Snažte sa teda obmedziť príjem rafinovaného cukru, spracovaných potravín, červeného mäsa, vyprážaných jedál či soli.

7. Naučte sa zvládať stres
Chronický stres je spojený so zvýšenými hladinami kortizolu v tele. Dôsledkom je, okrem iného, aj zhoršenie pamäťových schopností. So zvládaním stresu pomôže hlboké dýchanie, meditácia, šport, venovanie sa koníčkom a podobne.
Je dokázané, že napríklad pravidelná meditácia zlepšuje koncentráciu, pamäťové schopnosti i schopnosť učiť sa nové veci.

8. Trávte čas v prírode
Prechádzka prírodou zlepšuje pamäť i pozornosť. Každodenná práca v záhrade zasa znižuje riziko demencie až o 36 percent.

9. Socializujte sa
Pestujte zmysluplné vzťahy. Dobrí priatelia sú kľúčom aj k tomu, aby vám mozog slúžil do vysokého veku.

10. Siahnite po doplnkoch výživy
Existuje viacero doplnkov výživy, ktoré majú blahodarný vplyv na mozog. Ide napríklad o ženšen, niektoré liečivé huby, rybí olej, vitamíny zo skupiny B, ginko, teobromín a mnohé ďalšie.

Mirka