10 mini tipov, ktoré podporia uvoľňovanie „šťastných" hormónov

10 mini tipov, ktoré podporia uvoľňovanie „šťastných" hormónov

Dopamín je známy ako hormón pre dobrý pocit či hormón motivátor. Hormónom lásky je oxytocín, dobrej nálady serotonín a hormónmi šťastia endorfíny. Ak chceme zvýšiť ich produkciu, stačí urobiť niektorý z nasledovných tipov.

1. Pozrite si obľúbenú komédiu
Produkcia endorfínov začne stúpať, keď si zapnete komédiu, ktorú milujete. Je to jednoduchý spôsob, ako sa odreagovať a cítiť šťastnejšie v pohodlí vlastnej obývačky.

2. Choďte sa prejsť alebo si zabehať
Pohybová aktivita je jedným z najdostupnejších spôsobov, ako nakopnúť uvoľňovanie „šťastných“ hormónov a, naopak, regulovať hladinu tých stresových. Ak si k stanovenej pohybovej aktivite určíte aj cieľ, napríklad 10 000 krokov, zvýši sa aj produkcia dopamínu, pretože sa budete  prechádzať s poriadnou dávkou motivácie.

3. Choďte na slnko
Ak máte náladu pod psa, jednoducho vyjdite von, sadnite si do trávy, zatvorte oči, zhlboka dýchajte a nechajte na seba dopadať slnečné lúče. Príval serotonínu pocítite o niekoľko minút.

4. Objímajte sa
Jednou z najprirodzenejších možností, ako zvýšiť hladinu oxytocínu v tele, je objatie. Objímte partnera, svoje dieťa alebo štvornohého miláčika.

5. Chrumkajte oriešky
Máte nanič deň a sto chutí siahnuť po niečom nezdravom? Nerobte to! Doprajte si radšej jednu či dve hrste orechov, ktoré obsahujú látky podporujúce tvorbu serotonínu, a budete sa cítiť lepšie.

6. Popozerajte si fotografie ľudí, na ktorých vám záleží
Keď sme podráždení, nie vždy máme chuť vyjsť von medzi ľudí alebo ísť cvičiť. Avšak výrobu oxytocínu môžeme naštartovať aj prezeraním si fotografií, poprípade pozeraním videí, ľudí, ktorých milujeme.

7. Dajte si pokrm s obsahom tyrozínu
Tyrozín je aminokyselina, ktorá je prekurzorom dopamínu, norepinefrínu a epinefrínu. Podľa odborníkov má práve tyrozín schopnosť ovplyvniť hladinu dopamínu. Táto aminokyselina sa nachádza, napríklad v strukovinách, celých zrnách, orechoch, semiačkach, ale aj v domácich vajíčkach či mäse zo zvierat pasených na zelených lúkach.

8. Zacvičte si jogu
Joga má skvelú schopnosť zvyšovať hladiny dopamínu. Ak aj s jogou nemáte skúsenosti, na začiatok môže byť dobrou voľbou cvičenie 5 Tibeťanov, ktoré dokážete kvalitne odcvičiť aj pomocou dobre inštruovaného videa.

9. Praktizujte meditáciu všímavosti
Priaznivý účinok na hladiny dopamínu má aj meditácia všímavosti, prostredníctvom ktorej sa sústredíme na to, čo je práve teraz. Napríklad sa pokúsime maximálne koncentrovať na svoj dych. Ak nás „vyrušia“ vlastné myšlienky, jednoducho sa opäť posnažíme sústrediť iba na nádychy a výdychy.

10. Vdychujte vône esenciálnych olejov
Aj správne vône môžu významným spôsobom ovplyvniť produkciu tých správnych neurotransmiterov. Výborné na zlepšenie nálady sú silice, ako napríklad vanilka, harmanček, ruža či levanduľa.

Mirka