Ako správne umývať potraviny? Ktoré umyť, a ktoré radšej nie?

Ako správne umývať potraviny? Ktoré umyť, a ktoré radšej nie?

Možno ste ešte donedávna dôsledne umývali kuracie mäso a potom ste sa dočítali, že je z toho viac škody ako úžitku. Ako je to s ostatnými potravinami? Prezradí náš jednoduchý manuál.

Čo a ako treba pred konzumáciou umyť?

    • Azda najdôležitejšie je pred konzumáciou umyť ovocie a zeleninu z obchodu, pretože ak sa nejedná o produkty z ekologického poľnohospodárstva, väčšinou sa na nich nachádzajú zvyšky pesticídov, herbicídov a ďalších nežiaducich látok. Ak sa ich chcete zbaviť, nestačí ich umyť pod tečúcou vodou. Radšej ich minimálne na 15 minút namočte do vody s octom alebo kyselinou citrónovou. Proti pesticídom môžete bojovať aj namočením ovocia a zeleniny do slanej vody. Potom ich ešte dôkladne opláchnite. Umývať treba aj citrusy, melóny či avokádo, hoci ich šupku nekonzumujeme.

    • V prípade, že si radi pochutnávate na pive či iných nápojoch z plechovky, poprípade rybách či paštétach z konzervy, nezabudnite predtým okolie otvoru dôkladne umyť! Ich povrch mohol totiž prísť do kontaktu s mnohými baktériami, ktoré môžu byť zdraviu škodlivé.

    • Dôkladne umyť a dokonca aj namočiť treba i sušené ovocie. Jedná sa o sírené sušené ovocie. Sírany sa totiž bežne používajú na jeho konzerváciu a spájajú sa s nežiaducimi účinkami na naše zdravie. Preto je vhodné sušené ovocie minimálne na 15 minút namočiť do teplej vody a potom ešte opláchnuť.

    • Umyť je vhodné aj orechy, ktoré sa predávajú voľne. Avšak ideálne je orechy i niektoré druhy semiačok i na nejakú dobu namočiť, pretože sú zdrojom kyseliny fytovej a práve namáčaním sa jej možno zbaviť. Takisto sa namáčaním zlepší celková využiteľnosť zastúpených živín. Napríklad vlašské orechy je vhodné namočiť na 4 – 6 hodín, lieskovce na 8 – 12 hodín. Zo semienok netreba namáčať ľanové a konopné, stačí ich pred konzumáciou pomlieť. Pre úplnosť dodávame, že namáčať treba aj strukoviny a obilniny.

    • Pred tepelnou úpravou treba niekoľkokrát premyť v studenej vode aj ryžu.

Umývaniu týchto potravín sa vyhnite!

    • Ak máte možnosť konzumovať domáce vajíčka, nikdy ich pred uložením do chladničky či uskladnením v komore neumývajte, pretože tak narušíte ich ochrannú vrstvu. Samozrejme, zbytočné je umývať aj vajíčka z obchodu.

    • Ako je spomenuté hneď v úvode, vyhnite sa umývaniu mäsa a rýb. Sú totiž zdrojom mnohých baktérií, ktorých sa umytím pod tečúcou vodou nikdy nezbavíte. Naopak, dostanú sa vám na ruky, na kuchynský drez či pracovnú dosku a môžu spôsobiť poriadnu galibu! Umývať sa neodporúča napríklad ani červené mäso a to aj z ďalšieho dôvodu – negatívne to ovplyvňuje jeho chuť.

    • Umývať sa neodporúča ani huby, pretože to negatívne vplýva na ich chuť. Ak však máte potrebu umyť ich, urobte tak rýchlo pod tečúcou vodou pred samotnou prípravou a potom ich dôkladne vysušte papierovou utierkou. Avšak ak sa jedná o sušené huby, tie treba pred tepelnou úpravou namočiť do teplej vody alebo mlieka.


-w-