Súťažte s nami! - dennikrelax.sk

Upratovanie kuchyne nemusí byť drina ani nuda

Ako prvé by ste si mali rozplánovať upratovanie do niekoľkých fáz a začať odvrchu. To znamená, že prvý deň treba zatočiť s nečistotami na hornej časti linky. Druhý deň sú na rade horné poličky. Tretí zásuvky, štvrtý dolné skrinky, piaty potravinová skriňa. Každý deň tak upratovanie zaberie nanajvýš hodinu. Odporúčame pustiť si k tomu príjemné (vianočné) melódie. Na Štedrý deň po varení už iba pretriete dvierka a zásteny a môžete si vychutnávať sviatočnú atmosféru v krásnej upratanej kuchyni.

Aké prípravky použiť?

„Na mramorovú pracovnú dosku ani iné povrchy nikdy nepoužívajte čistiace prípravky s kyselinou, s obsahom alkoholu alebo rôznych riedidiel,“ radí Magdaléna Bóriová, vedúca kuchynského štúdia Oresi. Matným povrchom zas nepomôžete, ak ich budete umývať prípravkami na báze olejov. „Čo však pomôže vždy a na každý povrch, je mäkká utierka, namočená v tekutom neutrálnom mydle. Druhou možnosťou je použiť univerzálne čističe povrchov bez obsahu akýchkoľvek agresívnych látok a drsných štruktúr,“ odporúča M. Bóriová. Ďalej dodáva, aby ste pri ošetrovaní zaobchádzali s vodou úsporne, lebo veľké množstvo vody môže spôsobiť nenávratné poškodenie komponentov kuchyne. Preto musíme po každom čistení linku vyutierať dosucha.

Jemne a s citom

Kuchynský nábytok ani spotrebiče nikdy nečistite hubkou s drsným povrchom, tekutým práškom, čistiacim prostriedkom obsahujúcim drobné častice či, nebodaj, drôtenkou. Hrozí, že si nábytok poškriabete. Pri vianočnom a vlastne každom upratovaní kuchyne by mali ostať tabu aj vysokotlakové čističe. Darmo, kvalitná kuchyňa si vyžaduje nehu ľudskej ruky. Odvďačí sa dlhotrvajúcim dobrým vzhľadom a krásnymi farbami bez škrabancov.
„Drevo je živý materiál, preto nesmie byť vystavené extrémne vlhkému ani suchému prostrediu. Pri varení je teda dôležité zapnúť s dostatočným predstihom digestor. Na kuchynské linky spoločnosti Oresi odporúčame použiť špeciálny čistič povrchov nábytku ,Oresi kitchen cleaner‘,“ radí ďalej odborníčka.

Tipy a triky

  •     Nečistoty na varnej doske odstráňte čo najrýchlejšie. Na ošetrovanie použite mäkkú hubku a bežné domáce neutrálne čistidlo. V prípade ťažkých nečistôt odporúčame čističe od výrobcu spotrebiča.
  •     Mikrovlnka bude čistá a dezinfikovaná, ak do misky dáte na kolieska nakrájaný citrón, zalejete ho vodou a pustíte mikrovlnku na 3 minúty. Potom ju ešte 3 minúty neotvárajte a nakoniec utrite všetky steny dosucha papierovými kuchynskými utierkami.
  •     Sklenené povrchy stačí vyčistiť vlažnou vodou a mäkkou hubkou s trochou tekutého neutrálneho mydla. V prípade ťažšie odstrániteľných nečistôt (mastné znečistenie), použite bežne dostupné čistidlo určené na sklo.
  •     Povrchy s ušľachtilým, zamatovým alebo hodvábnym matom a povrchy so saténovou farbou si vyžadujú špeciálnu starostlivosť. Znečistenie okamžite odstráňte a v žiadnom prípade ho nenechajte zaschnúť. Najmä výrobky, ako sú káva, čaj, omáčky alebo červené víno. Po zaschnutí už nemusí byť možné úplne ich odstrániť.