DENNÍK RELAX - Únava, poruchy koncentrácie a spánku? Možno je na vine nedostatok železa

Únava, poruchy koncentrácie a spánku? Možno je na vine nedostatok železa

Anémia je najčastejšie spojená s nedostatkom železa v organizme. Ak nejete dostatok mäsa, vnútorností, rýb, strukovín, sušeného ovocia, semien či orechov, možno chýba aj vám.

Železo je nevyhnutné pre tvorbu hemoglobínu a zásobovanie buniek kyslíkom. Nedostatok sa prejavuje hlavne vznikom anémie, telesnou slabosťou, nadmerným vypadávaním vlasov, únavou, závratmi a nervozitou. Máte uvedené príznaky? Potom sa snažte do jedálnička zaradiť potraviny, ktoré ho obsahujú. Ak sa rozhodnete pre rastlinné zdroje, nezabúdajte na to, že železo je lepšie vstrebávané, ak sa prijíma spolu s vitamínom C. Naopak, snažte sa vyhnúť kombinácii potravín bohatých na železo a vápnik, pretože vápnik znižuje vstrebávanie železa.

Potraviny, ktoré sú bohaté na železo
Medzi najznámejšie zdroje železa patrí mäso. Je bohato zastúpené v kuracích a hovädzích vnútornostiach, kuracích a morčacích prsiach, ale aj v rybách (tuniak, losos a treska). Ak nepatríte k zástancom mäsa, možno potrebu železa pokryť aj vhodnou kombináciou rastlinných zdrojov. V ktorých sa nachádza?
Významným zdrojom železa je listová zelenina. Teda na vašom stole by nemala chýbať brokolica, šalát, kapusta a ani ružičkový kel. Aj ten je bohatou zásobárňou tohto prvku a navyše obsahuje aj vlákninu, kyselinu listovú a veľa antioxidantov.

Nejete sušené ovocie? Chyba! Hoci je sušené ovocie bohaté na cukor, obsahuje veľa železa. Pri anémii sú vhodné napríklad hrozienka. Možno ich pridať do ovocných šalátov, jogurtov či ovsených vločiek. Skvelá kombinácia je s orechmi, pretože aj mandle, kešu či lieskové orechy sú zdrojom železa. Výborné sú aj sušené marhule a broskyne. Jedna porcia sušených marhúľ pokryje dennú potrebu železa až na 35 percent a sušených broskýň na približne 9 percent. Okrem sušeného ovocia sa nebojte siahnuť ani po sušených paradajkách. Obsah železa v jednej porcii je až 30 percent odporúčanej dennej dávky.

Naši predkovia nekonzumovali mäso často a  netrpeli anémiou. Prečo? Lebo v ich jedálničku sa nachádzali strukoviny. Okrem fazule (jedna šálka varenej fazule v sebe skrýva 20 percent odporúčanej dennej dávky železa) je vhodná aj šošovica, ktorá sa hodí nielen na prípravu polievok, ale aj prívarkov, k dusenému mäsu či do šalátov.

Ďalšou skupinou potravín, ktorá sú bohaté na železo, sú semiačka. Na doplnenie tohto stopového prvku sú stvorené tekvicové semienka. Samozrejme, v surovom stave. Solené a pražené zdraviu neprospievajú. Hrsť tejto pochúťky pokryje odporúčanú dennú dávku železa na 5 percent. Ak dáte prednosť slnečnicovým, doplníte do organizmu okrem železa aj slušné množstvo vitamínu E.

Jedlo treba vedieť správne dochutiť. Na tento účel sú stvorené bylinky. Ak do jedálnička pridáte sušený tymian, dodá pokrmu výbornú arómu a navyše doplní do organizmu prepotrebné železo.
Máte radi sladké? Potom pridajte do jedál trstinovú melasu. Jedna polievková lyžica tejto pochúťky obsahuje 5 percent dennej dávky železa.

-m-
 

Autor fotografie:http://www.freedigitalphotos.net/images/Computing_g368-Bored_lady_yawning_with_laptop_p85536.html