Jednotka medzi obilninami amarant: V čom je taký jedinečný?

Jednotka medzi obilninami amarant: V čom je taký jedinečný?

Každý pozná pšenicu. Je najznámejším druhom obilniny, preto býva často súčasťou nášho jedálnička. A to je škoda. Existuje totiž oveľa zdravšia alternatíva. Pšenica nie je až taká dobrá, ako sa na prvý pohľad zdá. Ide totiž o jeden z najčastejších alergénov a má pomerne vysoký obsah cukru. Skvelou náhradou je obilnina s názvom amarant!

O čo ide?

Aj keď vám amarant zrejme nič nehovorí, pravdepodobne ste počuli niečo o láskavci. U nás je amarant známy ako láskavec, čo je juhoamerická rastlina. Ľudia ju poznali už stovky rokov dozadu ako potravinu a liečivú rastlinu. Používali ju Inkovania, Aztéci a Mayovia, pre ktorých slúžila ako "sväté zrno" a bola ich základnou potravinou používanou pri rituálnych obradoch. Amarant je bezlepková obilnina, vhodná hlavne pre celiatikov. Láskavec totiž obsahuje všetky potrebné živiny pre správe fungovanie ľudského organizmu.

Čo obsahuje?

Potraviny s lepkom zahlieňujú organizmus a dodávajú mu prázdne kalórie, čo je už len krôčik od vzniku mnohých zdravotných problémov. Amarant možno považovať na zázračnú potravinu, ktorá neobsahuje lepok, ale naopak, je plný kvalitných bielkovín, stopových prvkov, minerálnych látok a vitamínov. Jeho obsah výživných látok prevyšuje ostatné obilniny. Tromfol ich vďaka obsahu vlákniny, železa, vápnika, medi, zinku, horčíka, draslíka, vitamínov, ktoré sú pre telo dôležité ako A, B, C, E i kyseliny listovej.

Skvelou náhradou za iné obilniny je aj preto, lebo obsahuje zdravý tuk. Jeho súčasťou sú nenasýtené mastné kyseliny, ktoré bojujú so škodlivým cholesterolom. Netreba zabudnúť ani na lyzín, čo je cenná esenciálna aminokyselina, ktorá podporuje tvorbu mozgových buniek a tiež duševný vývoj.

Pre koho je vhodný?
 

  •     Pre celiatikov - Neobsahuje lepok.
  •     Pre cukrovkárov - Nemá vysoký obsah cukru.
  •     Pre obéznych - Má nízky glykemický index a dokáže zasýtiť na dlhšiu dobu.
  •     Pre športovcov - Podporuje nárast svalovej hmoty.


Účinky na zdravie

 

  •     Podporuje obranyschopnosť organizmu a imunitný systém.
  •     Je výbornou prevenciou pred kardiovaskulárnymi ochoreniami - znižuje vysoký cholesterol.
  •     Podporuje činnosť mozgu.
  •     Prečisťuje hrubé črevo od nečistôt. pomáha dokonca aj pri rakovine hrubého čreva.
  •     Zlepšuje trávenie.
  •     Prevencia osteoporózy.
  •     Má pozitívny účinok pri chudnutí. Urýchli metabolizmus a zabezpečí, aby telo chudlo zdravo.


Kde ho nájdete?

V našich obchodoch nájdete hlavne amarantovú múku, olej, vločky, semienka, cestoviny či extrudované chlebíky. Amarant však býva súčasťou niektorých sladkostí, ako sú amarantové chrumky, tyčinky, sušienky či dokonca detská výživa. Bohatú ponuku amarantových potravín očakávajte hlavne v bio obchodoch či v obchodoch so zdravou výživou.
Ako pripraviť amarant?

Príprava amarantu je veľmi jednoduchá, podobná ako príprava ryže. Budete potrebovať 1 hrnček amarantových semienok, dva hrnčeky vody a štipku soli. Hrnček amarantových semienok prepláchnite vodou. Následne vložte do hrnca a zalejte dvoma hrnčekmi vody. Varte 20 minút.
Amarant s kuracím mäsom

Teraz už viete, ako si uvariť amarantové semienka. V kombinácii s kuracím mäsom sú vynikajúce, a budete tak mať zdravé jedlo plné živín.

Stačí, ak si zaobstaráte 1 ks kuracích pŕs, grilovacie korenie na kura, štipku soli, 1 PL olivového oleja, 6 ks olív a 200 g uvarených amarantových semien. Kuracie prsia umyte, osušte a nakrájajte na tenké rezance. V miske ich zmiešajte s korením a soľou. Rozpáľte panvicu s olivovým olejom a opražte kuracie prsia do zlatista z každej strany. Následne uvarený amarant zmiešajte s nakrájanými olivami. Skvelá príloha ku kuraciemu mäsu je hotová!

Chcete sa zbaviť zdravotných problémov, nadbytočných kíl či bolesti hlavy? Zaraďte amarant do svojho jedálnička! Vymeniť pečivo, cestoviny či múku za zdravšiu alternatívu - na to nepotrebujete veľa času, ani úsilia. Stačí len chcieť. Ak to vyskúšate, hneď sa začnete cítiť výborne!

Janka

Zdroj: http://zdravie.cvicte.sk/zdravie-1/jednotka-medzi-obilninami-amarant-v-com-je-taky