Zdobenie stromčeka

 

K prípravám Štedrého dňa patrí okrem zhotovenia slávnostnej tabule neodmysliteľne aj zdobenie vianočného stromčeka. Už ste rozmýšlali, ako ho vyzdobíte tento rok? Patríte k tým, ktorí majú klasicky každý rok rovnaké ozdoby, alebo ich každoročne obmieňate?
 
V minulosti si ľudia vyrábali ozdoby na stromček sami. Najmä na dedinách to bolo sušené ovocie, koláče, sladkosti, ozdoby z cukru, výrobky z dreva či slamy. Zo slamy vyrábali postavičky svätých a zvieratká. Predchodcovia dnešných salóniek boli kocky cukru alebo cukríky zabalené v alobale. Pri zdobení stromčeka pomáhali najmä deti a tešili sa, čo im Ježiško prinesie pod stromček. Na darčeky však na slovenských dedinách v minulosti nebolo peňazí a deti boli obdarované takisto koláčmi, ovocím či sladkosťami. Obdarúvanie darčekmi nemalo taký rozmer ako dnes, skôr bolo zachované duchovné poslanie Vianoc. Ľudia dodržiavali pri Štedrej večeri rôzne rituály a zvyky.
Vráťme sa však k zdobeniu stromčeka.
V súšasnosti si ľudia zdobia stromček ozdobami zo skla, vianočnými guľami či figúrkami. Vianočné kreácie dopĺňa čokoládová kolekcia a salónky. Nezabúdajme na mašličky, ktoré pribudli v posledných rokoch. Sú zlaté, strieborné či inofarebné. Na vrchol stromčeka sa zvykne dávať sklenený špic alebo hviezda. Farebné ladenie stromčeka, ako aj ozdoby podliehajú takisto módnym trendom. Donedávna bolo „in“ zlato - červené alebo strieborno - modré ladenie vianočných ozdôb. Tento rok je trendy zdobenie vo fialovom, alebo ružovom tóne. Najviac preferované je však zdobenie v luxusnom tóne, čiže ozdoby ladené do zlata a bronzu. Toto zdobenie je veľmi pekné a efektné. Ozdoby v tomto prevedení pôsobia skutočne luxusne a dodávajú Vianociam náležitý „punc“. Doladenie vianočnej výzdoby zvyknú ľudia ešte doplniť rôznym elektrickým osvetlením, ktoré sa dáva aj na okná, či balkóny. V Amerike je zvykom ozdobiť aj ploty či záhrady rôznymi svietiacimi figúrkami, postavičkami a tento zvyk už prichádza aj k nám. Na trhu sa objavili svietiace losy, tučniaci, domčeky, stromy zo sklenenými žiarovkami, ktoré keď sa rozsvietia, umocňujú čaro vianočnej atmosféry.
Pri zdobení stromčeka nezabúdajme, že príliš prečačkaný stromček a byt pôsobia nevkusne a gýčovo. Preto sa riaďte heslom v jednoduchosti je krása. Nezabudnite si pri jeho zdobení pustiť vianočné koledy, aby bola vianočná atmosféra a Vaša nálada dokonalá.
 
S. Nováková