Veľká noc

Veľká noc

Je prvý apríl . Zaujímavé, nikomu som nič nevyviedla, ani mne nikto nič nevyviedol. Niekedy sme sa teda skutočne navyvádzali. Boli to napastované kľučky, blbé žartíky, rôzne telefonáty. Poobede, keď sme sedeli s Emily na nedeľnom ružovom vínku, spomínali sme na študentské prvé apríle. To bolo vyparatených blbostiniek. Dobre sa na tom zabávame. Zaspomínali sme a uvedomili sme si, že je rok 2012, teda štyridsať rokov, čo sme zasadli do študentských lavíc. Toto priateľstvo nám vydržalo neskutočne dlho. Tento rok máme 55, a to je vek zrelej ženy. Poznáme veselé i smutné epizódy z našich životov, naše vzostupy a pády naše lásky, naše manželstvá. Stokrát sme sa pohádali, tisíckrát zmierili. Taký je život.

Tak teda sedíme si pri nedeľnom vínku a kecáme o tom, že o týždeň je Veľká noc. Emily ma predbehla a už má po byte naaranžované veľkonočné zátišia. Vo vázach má narcisy a tulipány. Jednu kytičku mi venovala. Ja tulipány milujem a narcisy zbožňujem. Ako napokon všetky kvety. Byt som si ešte nestihla vyzdobiť, ale môjmu ockovi som vyzdobila hrob. Dala som mu tam jaburiatka s narcismi, venček s fialkami a kvetináč s jarnými kvietkami od Emily. Ešte mu zasadím aj nezábudky. A povedala som mu: SPINKAJ TATI.
Teším sa, že na Veľkú noc si rozvešiam vajíčka a do kuchyne si dám bledomodrého plyšového zajka, ktorého som si kúpila.
S Veľkou nocou sú spojené kresťanské sviatky a rôzne ľudové zvyky- z kresťanského hľadiska je Veľká noc spojená so zmŕtvychstaním Ježiša Krista. Zelený štvrtok, Veľký piatok , Biela sobota, Veľkonočná nedeľa a Veľkonočný pondelok sú sviatky, ktoré slávia kresťania po celom svete.
Baránok, ktorý sa pečie je symbolický. Ked sa totiž v dávnych dobách pomazali veraje krvou baránka, židovské dieťa v Egypte dostalo milosť. A vajíčka- tie sa maľujú vari odjakživa. Symbolizujú nový život, ktorý sa na jar prebúdza. Niekedy sa farbili  ovarenými cibuľovými šupkami, teraz sa zdobia rôznymi technikami. Do váz sa dávajú bahniatka a rozkvitnuté halúzky, sošky kuriatok a zajačikov. Gazdinky pečú babu a koláče, varia údené mäso. Chlapci chodia s korbáčmi šibať dievčatá, a polievajú ich vodou. Tieto zvyky sviatkov jari pretrvávajú dodnes.
Pomaly kráčame s Emily k autobusu. Ide ma odprevadiť ako vždy. Svieti aprílové slniečko a všetko sa začína zelenať. Prichádza jar a zo zákruty vychádza autobus. Nastúpim a zamávam jej čerešňovou halúzkou.
Viem, že sa nemajú trhať, dúfam, že mi príroda tento prehrešok odpustí. Áno, jar je zase tu...
 
Slávka Nováková