MUŽI SÚ Z MARSU A ŽENY Z VENUŠE

 

 

Požičala som si tento úspešný titul série knižiek manželského páru psychológov. Mám ich

doma asi šesť, ale ďalej ako po názov som sa nedostala. Nemusela som . Prax mi to dennodenne ukazuje sama. Proste inak myslíme, máme iné priority. Asi, aby nebola nuda.

 

Moja dobrá známa ma naučila modlitbu ( i keď sa bežne nemodlím, sem tam si ju poviem):

 

 

 

Bože, daj mi múdrosť, aby som pochopila muža,

daj mi lásku, aby som mu odpustila,

daj mi trpezlivosť pre jeho nálady,

len mi nedaj silu, lebo ho zabijem !

 

Ak to nezoberiem doslovne, dá mi táto modlitba pár chvíľ , keď sa ukľudním a hneď reagujem menej konfrontačne. Myslím, že vekom sa každá múdra žena naučí nejakú podobnú formulku (napr. z jogy) a stáva sa rozvážnejšou. Je fakt, že často nás ovplyvňujú naše hormonálne cykly, ale to už ten náš milujúci a tolerantný partner nejak zvládne. Hlavne, nech nám nekecá do varenia (ak sa toho nechce chytiť sám), alebo do upratovania. Práve to bolo u nás nedávno kameňom úrazu, ale ustála som to so cťou. Už asi naozaj nemal do čoho pichnúť, keď sa rozhodol urobiť poriadky s mojou srdcovkou - knihami. Naozaj neviem, čo sa mu na nich nezdalo v neporiadku, ale s kľudom mi ich zamiešal ako balíček kariet. To, že ich ja mám rozdelené do kategórií „ životopisy, prírodopisné, verneovky, mayovky, historické romány, detektívky, detské, kuchyňa, záhrada, zdravie ... mu uniklo. Podstatné kritérium bola veľkosť knihy. Naozaj podivuhodné. Neviem si predstaviť, keby ho raz pustili v noci do knižnice, ako by im to tam pekne „poupratoval". Taktiež získal priestor tým, že knihy zoradil do dvoch radov za seba. To, že sa knihy v zadnom rade už asi nikdy nedostanú na svetlo, mu uniklo. A tak si opakujem svoju horeuvedenú mantru a trpezlivo hľadám svojej školáčke knihu o prikrmovaní lesnej zveri v zime. Pravdepodobne zaleziem raz v noci pod zámienkou žehlenia do našej zadnej izby s knižnicou a uložím si ich podľa seba. Pravdepodobne na to moja polovička ani nepríde.

 

P.S. Vie mi niekto poradiť, ako ho presvedčiť, že v lokalite s extrémne tvrdou vodou sú transparentné (priehľadné, číre) dvere v sprchovacom kúte nemúdrosť ?

 

Vaša Chitta