Eva Urbaníková: Svet mi je dlžný

 

 Musíme uznať, že Eva Urbaníková sa právom stala najobľúbenejšou slovenskou autorkou kníh za rok 2009. Po troch bestselleroch prichádza kniha Svet mi je dlžný, ktorá za nimi určite v žiadnom smere nezaostáva. Práve naopak. Opäť silný príbeh, rýchly spád bez zbytočných odbočení, vtip. Proste "jednohubka".

Neuveriteľný príbeh mladej ženy, ktorá mohla mať všetko, ale sa stáva obeťou vlastnej bezcharakternej povahy. Povaha a konanie hlavnej hrdinky je natoľko výnimočné, že si to autorka nemohla vymyslieť, ale je pravdepodobne odpozorované zo skutočného života.

Príbeh vysoko aktuálny - schizofrenické správanie súčasnných ctižiadostivých žien, ktoré chcú byť manželkami, milenkami, dcérami, matkami a pritom robiť závratnú kariéru. Neuvedomujú si, že naraz nemožno sedieť na dvoch stoličkách. Egoistické hľadanie samej seba, vlastného šťastia a lásky na úkor všetkých aj tých najbližšších. Príbeh rýdzo súčasný, odzrkadľujúci všetko, čo prináša moderná doba.

Hlavná postava Denisa je produktom manželstva, v ktorom absentovala láska, úcta  a bázeň zo života ako takého. Manželstva, v ktorom rodičia mysleli iba na vlastné potreby. Nemohli vychovať zdravého, sebavedomého, mravne neskazeného, citlivého jedinca. Memento pre súčasných rodičov, ktorí majú v rukách osud svojich detí.

Kniha o absencii a potrebe lásky, ako hybnej sily celého ľudského bytia.

Skvelé dovolenkové čítanie.

 

(de)