Anisha Lakhani: Učiteľka nad zlato

Dobrá správa pre všetkých učiteľov. Doučovaním sa dajú zarobiť veľké peniaze! Ale, bohužiaľ, zatiaľ nie na Slovensku. Zatiaľ... Dôsledným napodobňovaním amerických vzorov sa však môže zmeniť všetko od základu.

Úsmevný príbeh oduševnenej absolventky prestížnej americkej univerzity, ktorá sa nedala odradiť od pedagogickej kariéry ani vidinou nadštandardných ziskov vo svete finančníkov a amerického biznisu, kde mohla pôsobiť. Nepomôžu ani dobre mienené rady rodičov. Nasleduje hlas srdca a vnútorné presvedčenie, že učiteľstvo je pre ňu to ideálne povolanie  a prijíma miesto učiteľky na súkromnej strednej škole v New Yorku. Autorka vtipnou formou opisuje zbohatlícky život manhattanskej smotánky, kde zákonom sú peniaze a priama úmera je medzi bohatstvom a mocou. Vo svete americkej supertriedy platia prevrátené hodnoty, lenivosť žiakov je označovaná ako preťažovanie zo strany učiteľov, lož ako pravda, všade vládne pretvárka, faloš a podplácanie. Spolu s hlavnou postavou Ann sa ocitneme vo svete módnych značiek, značkových obchodov, vyberaných kaviarní a reštaurácií, v jagavom prepychu zbohatlíckych príbytkov.

Dobrou správou je, že i tu sa nájdu ľudia, ktorí nepodľahnú dekadentnej morálke a mamone. S úľavou si môžeme vydýchnuť, že nežijeme v takom blahobyte, ktorý by z našich detí tvaroval morálne pokrivené bytosti, že ešte vieme, čo je pre deti dôležité. Možno si začneme viac vážiť naše školstvo a tých správnych učiteľov. A možno si niektorí pedagógovia s povzdychom pomyslia: "Prečo nie som učiteľom na súkromnej škole?"

Príjemné, (nielen) letné dovolenkové čítanie.

 

(de)