„Svatá Lucia-noci upíja“

 

„Sv. Lucia ukazuje svoju moc, lebo nám dáva najdlhšiu noc“
 
Blíži sa trinásty december, na ktorý má meniny Lucia. K tomuto dňu sa oddávna viažu rôzne povery a zvyky a my si ich s jej príchodom pripomenieme.
Hlavná aktérka-svätá Lucia sa narodila v roku 284 a umrela v roku 304 v Syrakúzach. Je jednou z katolíckych a pravoslávnych svätých, uctievajú ju aj evanjelickí Nóri a Švédi. Je patrónkou slepých, doteraz na sa na jej hrob prichádzajú modliť ľudia s očnými chorobami. História hovorí, že Lucia bola jediná dcéra majetných rodičov. Po smrti otca ju matka chcela vydať, ale Lucia chcela zasvätiť svoj život Bohu a vydať sa vôbec nechystala. Keď presvedčila matku, že ostane v službách Boha, začali spolu rozdávať jej veno chudobným a sirotám. To sa nepáčilo jej bývalému ženíchovi. Povery hovoria, že Lucia mu poslala svoje oči, ale pán Boh jej naspäť vrátil zrak, a z tejto udalosti sa stala patrónkou slepých. Pretože bola horlivá kresťanka , bola prenasledovaná cisárom Diokleciánom, nepriateľom kresťanov, mučená a sťatá. Pri jej hrobe ľudia postavili kaplnku, ktorá je doteraz pútnickým miestom.Taký je jej krutý osud.
Na deň sv. Lucie chodili v minulosti po domácnostich postavičky odeté v dlhých bielych šatách, s bielym závojom, v jednej ruke mali kôš so sladkosťami, v druhej metličku z peria. Keď vošli do príbytkov poometali steny a kúty, čo znamenalo, že odohnali z domu démonov a zlé sily. V tento deň ľudia robili hluk s rôznymi nástrojmi, trlicami, hrncami, aby démonov vystraršili a odohnali. Ďalšia povera ponúkala verziu, že koho Lucia v tento deň poometá, do roka sa dievča vydá, či chlapec ožení.
Nech boli tieto povery pravdivé, či nepravdivé, ľudia im verili a zvyky dodržiavali. A postavičky v bielom-lucky, chodia doteraz, preto dievčatá, keď sa chcete vydať- pozor, treba stretnúť Luciu a dať sa poometať.
 
S. Nováková