Poznáte populárnu koncepciu LOW FAT?

Rozhodli ste sa presedlať na zdravý životný štýl? V tom prípade sa nevyhnete koncepcii LOW FAT. Stratégia LOW FAT je založená na obmedzení konzumácie jedál obsahujúcich tuk resp. uprednostňuje jedlá s nízkym obsahom tuku.
LOW FAT nie je len o nakupovaní zdravých jedál. Určite sa vám neraz v živote podaril kulinársky kúsok, keď ste zdravé a minimálne kalorické potraviny spôsobom prípravy premenili na kalorickú bombu. Preto metóda LOW FAT kladie primeranú pozornosť príprave jedál.
Otázka znie, ako pripravovať jedlá v súlade so zásadou koncepcie LOW FAT? Ponúkame vám zopár overených tipov prípravy jedál s nízkym obsahom tuku:
  • Zaobstarajte si parný hrniec. Jedlo pripravíte maximálne jednoducho, rýchlo a najmä chutne. Zachová si svoju prirodzenú vôňu a charakteristickú chuť. V parnom hrnci pripravíte rôzne druhy zeleniny a rýb. Z hľadiska výživy je dôležitá skutočnosť, že jedlo pripravované v pare stráca minimum výživných látok.
  • Pomerne šetrným spôsobom prípravy pokrmov je varenie. Proti tejto metóde nepridávame do jedla zbytočné tuky. Nevýhodou je pomerne veľká nutričná strata.
  • Pri opekaní a dusení je dôležité dodržať niekoľko dôležitých zásad. Ak opekáte a dusíte mäso, môžete to skúsiť bez tuku. V prípade použitia napríklad olivového alebo repkového oleja, snažte sa mäso prebytočného tuku zbaviť odkvapkaním alebo vysušením papierovým obrúskom. Využívajte služby teflónových hrncov a panvíc.
  • Pri grilovaní využívajte malé množstvá tuku a kvalitné druhy dreveného uhlia. Namiesto grilovaného bravčového mäsa uprednostnite ryby s bohatou prílohou v podobe pestrej zeleniny.
  • Jedlám smaženým na oleji dajte definitívne zbohom. V horúcom a prepečenom oleji sa vytvárajú škodlivé látky, ktoré sú súčasťou konzumovaných jedál.
  • Naučte sa odstraňovať tukové časti mäsa – koža s kuraťa, mastné časti z bravčového mäsa a podobne. Uprednostňujte chudé hovädzie mäso a kuracie prsia bez kože.
  • Mliečne výrobky sú dôležitou súčasťou zdravého životného štýlu. Preferujte tie, ktoré majú znížený obsah kalórií. Majonézu nahraďte bielym jogurtom, plnotučné mlieko nízkotučným. Smotanové jogurty vymeňte za acidofilné mlieka a kefíry.
  • Ak sa neviete vzdať oleja, siahnite po kvalitnom repkovom alebo olivovom oleji.
  • Milujete klobásy, párky a špekáčiky? Bravčové výrobky nahraďte kuracími alebo morčacími.
  • Ak jete veľa mäsa, postupne ho nahraďte jedlami z rýb a zeleniny.
  • Jedlo dochucujte prírodnými bylinkami, ktoré mu dodajú lákavú chuť a mámivú vôňu.
V nasledujúcom článku vám predstavíme recepty patriace do konceptu LOW FAT, ktoré sa hodia k horúcim letným dňom.
Zdroj: J.Briffa – Jedlom k zdraviu
Foto: flickr/sea turtle
MIMI