Kysnutý koláč

Potrebujeme:

 

250 ml mlieka, 150 g rozpusteného masla, 2 žĺtka, 1 lyžicu citrónovej šťavy, 500 g hladkej múky, 50 g cukru, vanilkový cukor, trochu soli, 1,5 lyžičky sušeného droždia

 

Ako na to:

 

Z uvedených prísad vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme nakysnúť. Po vykysnutí 1/3 cesta odložíme (budeme z nej tvoriť mriežku). Zvyšok vyváľlkame na tvar plechu, ktorý sme vyložili papierom na pečenie.
Cesto na plechu upravíme po okrajoch a zo zvyšnej 1/3 cesta vyváľkame valčeky a pokladáme ich na cesto ako mriežku. Do vzniknutých okienok plníme náplň - tvaroh, mak,... Husto posypeme mrveničkou (maslo+cukor+strúhanka) a dáme piecť na 180 C, asi na 40-45 min.