Kešu orechy sú nabité antioxidantmi, zdravými tukmi i minerálmi

Kešu orechy sú nabité antioxidantmi, zdravými tukmi i minerálmi

Kešu orechy do zdravého jedálneho lístka patria, pretože obsahujú polynenasýtené a mononenasýtené mastné kyseliny, meď, mangán, horčík, fosfor a antioxidanty, ktoré chránia bunky pred škodlivým oxidačným stresom.

Orechy sú neodmysliteľnou súčasťou zdravého jedálnička. Ideálne je dopriať si denne jednu až dve hrste rôznych druhov orechov, keďže ich nutričné zloženie sa líši. Brazílske (para) orechy sú známe vysokým obsahom selénu s antioxidačnými účinkami. Lieskovce sú jedným z najlepších orechov, ktoré slúžia ako prevencia srdcových ochorení. Vlašské orechy znižujú zápal a prospievajú mozgu.

Samozrejme, zaujímavým nutričným zložením a zdravotnými benefitmi disponujú aj kešu orechy. Pozrite sa spolu s nami na tieto orechy bližšie.

Kešu orechy sú zdravé. Prečo?

Kešu orechy sú na pultoch v obchodoch bežne dostupné. Aj preto ich spotreba pomaly narastá. Jedným z dôvodov je fakt, že sa hodia do sladkých i slaných receptov a podobne ako iné druhy orechov majú bohatý nutričný profil.
Aké sú ich výhody?


  Zdroj: pexels.com

Obsahujú pestrú paletu prospešných látok

Kešu orechy sú predovšetkým zdrojom nenasýtených mastných kyselín, konkrétne mononenasýtených a polynenasýtených. Avšak obsahujú aj bielkoviny, vlákninu, minerály, ako napríklad meď, zinok, fosfor, železo, selén a horčík. Z vitamínov stoja za zmienku tie zo skupiny B a vitamín E. Samozrejme, nechýbajú antioxidanty v podobe fytosterolov a fenolových zlúčenín.

Keď sa pozrieme bližšie na tuky, tak viac ako 60 percent tvoria mononenasýtené mastné kyseliny, takmer 20 percent polynenasýtené a zvyšok patrí nasýteným tukom. Aj preto sa konzumácia tohto druhu orechov spája s podporou zdravia srdca, prevenciou rakoviny, cukrovky i obezity.

Prospievajú zdraviu srdca

Orechy vo všeobecnosti sú považované za tučné a vysokoproteínové potraviny. Napriek tomu sú prospešné pre zdravie srdca. Platí to aj pre kešu orechy kvôli bohatému zastúpeniu nenasýtených mastných tukov s protizápalovými vlastnosťami. Pravidelná konzumácia kešu orechov môže prispieť k zníženiu vysokého tlaku i cholesterolu.

Sú prevenciou vzniku žlčových kameňov

Ak pravidelne jete kešu a iné druhy orechov, predchádzate tak zároveň vzniku žlčníkových kameňov. Súvisí to s udržiavaním priaznivej hladiny cholesterolu v krvi.

Pomáhajú pri chudnutí

Kešu orechy sú kalorické, avšak svoje miesto by mali mať aj v diétnom jedálničku. Jedným z dôvodov je obsah tuku a bielkovín, ktoré vo významnej miere prispievajú k pocitu sýtosti. Ak napríklad máte radi obilninové kaše, určite by v nich nemali chýbať orechy nielen kvôli nutričnému bohatstvu, ale aj pocitu sýtosti.

Okrem toho kešu orechy pomáhajú kontrolovať hladinu krvného cukru, čo súvisí nielen s pocitmi sýtosti, ale aj prevenciou cukrovky druhého typu.

Sú prospešné pre mozog

Aj za tento pozitívny účinok sú zodpovedné najmä nenasýtené mastné kyseliny v kombinácii so zinkom, železom a meďou.

Bolieva vás často hlava? Skúste do jedálnička zaradiť kešu orechy. Majú schopnosť podporovať krvný obeh a znižujú krvný tlak, čo môže byť účinnou prevenciou bolesti hlavy a migrény.

Podporujú zdravie pokožky

Kešu obsahujú meď, ktorá sa podieľa na tvorbe melanínu i kolagénu, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu v zdraví pokožky.

Mirka
Zdroj foto: pexels.com