Čaj rooibos pomáha pri zápaloch i chudnutí

Čaj rooibos pomáha pri zápaloch i chudnutí

Čaj rooibos patrí medzi chutné a zdravé nápoje, známe už po stáročia. Tomuto čaju sa hovorí aj africký červený čaj alebo čaj z červeného kríka, rastliny pochádzajúcej z Južnej Afriky. Oceníte nielen jeho červenohnedú farbu, ale aj sladkú a zemitú chuť.

Čaj rooibos neobsahuje kofeín, a preto sa využíva ako alternatíva k tradičným čajom pre tých, ktorým nevyhovuje tento stimulant. Samozrejme, opomenúť nemožno širokú škálu zdravotných benefitov a zastúpenie biologicky aktívnych látok.

Ak hľadáte nápoj, ktorým chcete spestriť pitný režim, čaj rooibos je vynikajúcim riešením. Pozrite sa spolu s nami na to, s čím všetkým vám pomôže.

Je zásobárňou biologicky aktívnych látok

Rooibos je známy obsahom jedinečných polyfenolov, ako napríklad aspalatínu. Vitamínov, minerálov a stopových prvkov je v ňom pomenej. Avšak nachádza sa v ňom, napríklad meď, fluorid, draslík, železo, horčík či vápnik.

Je bez kalórií, kofeínu a s nižším množstvom tanínov

Ak si dáte rooibos čaj bez cukru, mlieka či iných sladidiel, neobsahuje takmer žiadne kalórie. To znamená, že je výborným doplnkom každodenného pitného režimu. Vďaka tomu, že neobsahuje kofeín, je vďačnou alternatívou zeleného a čierneho čaju. Ak vám teda zelený a čierny čaj nevyhovujú práve kvôli kofeínu a jeho vedľajším účinkom, ako napríklad úzkosti, nespavosti či búšeniu srdca, rozhodne dajte prednosť rooibos čaju.

Trápi vás anémia z nedostatku železa? Rooibos čaj má nižšie hladiny tanínov, ktoré môžu narúšať schopnosť absorbovať živiny, ako je napríklad železo.


Zdroj foto: freepik.com

Pomáha pri chudnutí

Pitný režim je pri zdravej regulácii hmotnosti nevyhnutnosťou. Ak si dáte pravidelne šálku čaju rooibos bez cukru či sladidiel, robíte dobre. Čaj rooibos neobsahuje takmer žiadne kalórie a navyše vedecké štúdie naznačujú, že zvyšuje hladiny leptínu. Leptín je hormón, ktorý riadi pocity hladu a sýtosti. Nazýva sa aj hormónom sýtosti.

Okrem toho je dokázané, že rooibos čaj má schopnosť podporovať metabolizmus a obmedzovať tvorbu nových tukových buniek.

Je pokladom pre srdce

Rooibos čaj je nabitý antioxidantmi, ako napríklad chrysoeriol, ktoré môžu pozitívne pôsobiť aj na zdravie srdca. Sú schopné pomôcť so znížením krvného tlaku a hladiny cholesterolu, zodpovedných za srdcové choroby.

Je prevenciou vzniku rakoviny a zápalových ochorení

Rooibos čaj obsahuje významný antioxidant kvercetín, ktorý sa spája s prevenciou rakovinových ochorení. Okrem toho pomáha obranyschopnosti produkovať protilátky chrániace organizmus pred vznikom rôznych ochorení.

Antioxidanty v zelenom čaji sú nielen prevenciou rakoviny, ale aj iných zápalových ochorení, pretože chránia bunky pred poškodením oxidačným stresom.

Tipy, ako piť čaj rooibos

Čaj rooibos výborne chutí horúci, alebo studený. Pripravte si ho podľa návodu na konkrétnom produkte. Môžete ho piť počas dňa, ale aj pred spaním, keďže neobsahuje kofeín.

Vo všeobecnosti sa odporúča 2 g rastliny zaliať 250 ml vody a nechať lúhovať 5 až 10 minút. Nemusíte sa obávať dlhšieho lúhovania, pretože sa tým znásobí obsah antioxidantov i typická chuť čaju rooibos.

Mirka

 

 

Zdroj foto: freepik.com