Viac svetla pre väčší komfort bývania

Denné svetlo je kľúčom k zdravému životu a bývaniu, nepodceňte preto význam prirodzeného svetla v príbytku. V architektúre a dizajne interiérov je presvetlenie priestorov jedným z najdôležitejších faktorov, ktoré ovplyvňujú konečnú atmosféru a funkčnosť miestností.

Prirodzené svetlo má pozitívny vplyv aj na duševné a fyzické zdravie. Jeho prítomnosť stimuluje produkciu endorfínov, ktoré sú spojené s pocitom radosti a pohody. Okrem toho pomáha aj s reguláciou spánku a poskytuje nášmu telu potrebnú dávku vitamínu D. Nedostatok svetla môže naopak viesť k depresii, úzkosti a únave. K veľmi efektívnym spôsobom prísunu denného svetla do interiéru patria veľkoformátové okná. Vďaka nim sa znižuje potreba umelého osvetlenia, ale aj klimatizácie, keďže umožňujú prirodzené vetranie. Navyše prepájajú interiér s exteriérom a opticky rozširujú obytný priestor,“ popisuje tieto typy okien Ing. Ladislav Pavlovič, obchodný riaditeľ spoločnosti INCON.

Veľkoformátových okien sa netreba obávať

Ak veľkoformátové okná vhodne umiestnite, môžete dokonca využívať slnečnú energiu aj na dohrievanie domu, a to bez akýchkoľvek solárnych panelov či iných technologicky náročných riešení. Ideálne je použiť veľké presklenia z južnej či juhozápadnej strany, kde svieti slnko najviac, vďaka čomu sa interiér počas slnečného zimného dňa sám zohreje. Ešte viac získate, ak na okná nainštalujete vonkajšie rolety či žalúzie. Počas zimných nocí budú chrániť dom pred únikom tepla nahromadeného v priebehu dňa a v lete ochránia pred teplom a nadmerným prehrievaním interiéru. Solárne zisky sa však dajú získať aj orientáciou okien na iné svetové strany, stačí si zvoliť vhodný typ skla. Ak si zvolíte veľkoformátové okná či posuvné dvere, nemusíte sa obávať ani väčšieho úniku tepla. Súčasné moderné okná s integrovaným tesnením, vhodne zvolenou hrúbkou zasklenia, viackomorovými profilmi rámu a krídla zaručujú vysoké parametre tepelnej izolácie a nízke straty tepelnej energie, čím znižujú náklady na vykurovanie domu,“ vysvetľuje Ladislav Pavlovič.

Čo je HS a PSK portál?

Veľkoformátové okná sú nadčasovým trendom v modernom dizajne interiérov a architektúry. Môžu byť fixné, tzn. že sa nedajú otvárať a tvoria akúsi sklenú stenu, ktorá umožňuje dostatočný prísun svetla do domu a poskytuje pekný výhľad do záhrady. Veľkoformátové okná však môžete využívať aj na vetranie či prechod na terasu. Rozlišujeme 3 základné typy terasových dverí, ktoré sa vyrábajú z plastových, hliníkových, drevených alebo drevohliníkových profilov – klasické balkónové dvere, sklopno-posuvné dvere (PSK) a HS (HST) portál. Klasické balkónové dvere sa dajú otvárať ako normálne dvere a môžete ich vyklopiť na ventiláciu ako pri tradičných oknách. Môžu byť jednokrídlové alebo viackrídlové a dajú sa otvárať do interiéru či exteriéru domu. Na ich otvorenie však potrebujete dostatok miesta a je možné ich vyrobiť len do určitých rozmerov. Obľúbené sú najmä kvôli ich priaznivej cene. Sklopno-posuvné dvere (PSK) sú vhodnou voľbou pre tých, ktorí počítajú s obmedzeným rozpočtom, ale potrebujú, aby dvere pri otváraní zabrali čo najmenej miesta – majú možnosť otvárania do strán alebo sklápania. Pri PSK portáloch však nie je možné ísť až do takých veľkých rozmerov ako pri HS portáloch a chýba bezbariérovosť, takže pri tomto riešení musíte vždy prekročiť rám. Štandardne sa po zatvorení z vonkajšej strany uzamknú do polohy „ventilačky“ a dajú sa otvoriť iba zvnútra. „Sklopno-posuvné dvere INCON Komfort EVO DYNAMIK s optimálne vyladenou kinematikou kovania sa pri zavretí zvonka automaticky neuzamknú, len privrú. Tým chránite svoj domov pred hmyzom alebo prievanom, ale zároveň sa na terase „nevymknete“. Ľahkým zatlačením do krídla dvere opäť otvoríte,“ vymenúva prednosti tohto portálu L. Pavlovič. HS portály možno vyrábať vo veľkých rozmeroch a vďaka špeciálnemu kovaniu stačí na pohyb veľkých krídel vynaložiť iba minimálnu silu. Systém tiež umožňuje plynulý prechod medzi interiérom a exteriérom vo forme bezbariérového riešenia. Posuvné krídlo sa môže uzamknúť aj v tzv. polohe mikrovetrania, čo umožní prúdenie vzduchu, ale zabráni vstupu neželaných návštevníkov do domu, napríklad hlodavcov.

Maximálny rozmer posuvných dverí

Maximálne rozmery terasových dverí závisia od použitého materiálu a od konštrukčného riešenia, ktoré je vždy nutné konzultovať s odborníkom. Plast ako najkrehkejší materiál umožňuje výrobu prvkov menších rozmerov, ktoré musia byť častejšie delené vertikálnymi stĺpikmi, aby nedochádzalo k deformácii materiálu. Napriek tomu z neho vieme vyrábať dostatočne veľké formáty, maximálne do rozmeru cca 6 x 2,5 metra. Naopak, z hliníka možno vyrábať prvky väčších rozmerov, keďže ide o pevnejší materiál. Veľkosť  posuvných dverí môže limitovať aj váha skla. Čím väčšie je sklo, tým ťažšie sú presklené dvere, a tým sú potrebné masívnejšie kovania a profily. Napríklad pri špeciálnej konštrukcii terasových dverí HS môže posuvné krídlo vážiť aj viac ako 300 kg,“ hovorí L. Pavlovič zo spoločnosti INCON. Pri HS portáloch navyše treba pamäť na to, že veľká plocha skla nesmie byť tienená stromom v exteriéri, rastlinami v interiéri, nábytkom apod. V prípade, že časť skla je zatienená a časť vystavená priamemu slnku, sklo sa nerovnomerne zohrieva a môže dôjsť k jeho prasknutiu. Z tohto dôvodu sa odporúča zvoliť si tzv. „kalené“ sklo, ktoré je odolné voči tepelnému šoku a je 4 až 5x pevnejšie, ako bežné sklo rovnakej hrúbky.

Pozor na prehrievanie interiéru

V prípade veľkých okien je dôležité myslieť na voľbu vhodného tienenia, a to ideálne už pri hrubej stavbe. Pre veľkoformátové okná sú ideálne exteriérové žalúzie. Ponúkajú sa v širokej farebnej škále a lamely môžu mať rôzny rozmer aj tvar. Vyrábajú sa z odolného hliníka, ktorý nie je náročný na údržbu. Prispôsobiť ich možno aj rôznym atypickým tvarom okien. Dajú sa doplniť o slnečný či dažďový senzor – žalúzie sa automaticky spustia, ak slnko bude veľmi hriať alebo sa počas dažďa vytiahnu. Na výber sú viaceré spôsoby ovládania – šnúrkou, kľukou alebo motorom. Výber žalúzií treba konzultovať s  dodávateľom okien vopred. „Ideálne je, ak si okná a tienenie objednáte súčasne a od jedného dodávateľa. Od typu tienenia, najmä šírky kastlíkov, závisí aj spôsob a hĺbka osadenia okien. Práve nedostatok priestoru v obvodovom plášti nad oknom je dôvodom, prečo sa podomietková montáž nedá robiť dodatočne,“ dodáva Ladislav Pavlovič.

Príklady terasových dverí

Sklopno-posuvné dvere INCON Komfort EVO DYNAMIK

Umožňujú jednoduchý, tichý a plynulý prechod z obytnej časti do exteriéru či naopak. Dvere tvorí plastový profil so špeciálnym kovaním, vďaka ktorému možno krídlo otvoriť na ventiláciu, ale aj posúvať. Optimálne vyladená kinematika kovania umožňuje pohodlné zatvorenie krídla aj zvonka, a to bez zamknutia, čo pri sklopno-posuvných portáloch nie je celkom bežné. Otvorenie aj zatvorenie krídla je navyše tiché, a to vďaka špeciálnym tlmičom a brzdám umiestneným na ráme a v posuvnej lište. Vyznačujú sa vynikajúcimi tepelnoizolačnými vlastnosťami, ale aj vysokou tuhosťou, odolnosťou konštrukcie a dlhou životnosťou.

Zdvižno-posuvný systém INCON PORTAL Komfort EVO

Robustné vystuženie plastového profilu zaručuje posuvným dverám trvalú tuhosť a odolnosť proti deformáciám. Súčasťou tohto zdvižno-posuvného systému je rámový profil so stavebnou hĺbkou 194 mm s vysokou stabilitou, vďaka hliníkovej výstuhe s prerušeným tepelným mostom, a krídlový profil so stavebnou hĺbkou 82 mm. Vlastnosti plastových profilov prepožičiavajú portálu skvelé tepelnoizolačné vlastnosti, bezúdržbovosť a pestrosť dizajnov, farieb a dekorov. Ovládanie portálu je veľmi jednoduché aj napriek vyššej hmotnosti krídiel. Portál má dojazdový tlmič, ktorý automaticky dobrzdí dverné krídlo pri zatváraní a pomaly ho posunie do koncovej pozície.

 

Zdroj foto: INCON, Katarína Kráľová, Dominik Diko