Ukazuje vám váha po Vianociach 5 kíl navyše? Takto sa ich zbavíte!

Ukazuje vám váha po Vianociach 5 kíl navyše? Takto sa ich zbavíte!

Vianočné prejedanie neprospieva zdraviu a ani figúre. Avšak realitou je aj to, že mnohí z nás jednoducho neodolajú vianočným maškrtám. Dôsledkom niekoľkých dní nadmernej konzumácie kalórií sú, okrem iného, kilá navyše.

Ukazuje vám váha po vianočných sviatkoch niekoľko kíl navyše? Desí vás, že nemôžete zapnúť nohavice, alebo vám z nich vykúkajú faldíky? V prvom rade nepanikárte a stanovte si správnu stratégiu, ako sa kíl po sviatkoch zbaviť. Čo pomôže?

Zostaňte v pohode

Samozrejme, nikoho z nás nepoteší, keď na váhe uvidí niekoľko kíl navyše, alebo sa nezmestí do obľúbených nohavíc. Avšak určite sa to neoplatí vnímať ako tragédiu, smútiť a mať výčitky svedomia a tie zajedať ďalším jedlom. Vezmite svoju hmotnosť ako fakt, postavte sa do role tvorcu svojho života, pozitívne sa nalaďte a stanovte si stratégiu, ako sa kíl zbavíte.

Choďte na to pomaly a postupne

Ak ste sa niekoľko dní prejedali, je nemožné, aby ste sa zo dňa na deň pustili do striktného obmedzovania sa v jedení. Po dňoch hodovania sa snažte nabehnúť na zdravší jedálniček, aby sa telo opäť dostalo do rovnováhy.
Avšak pôvodný jedálniček vám na redukciu hmotnosti stačiť nebude, a preto je dôležité stanoviť si cieľ, ako sa kíl zbaviť. Napríklad si dajte za cieľ, že každý deň si dáte 30 minút svižnej chôdze a obmedzíte príjem cukru v káve a čaji. Už len tým, že urobíte tieto dva kroky, sa budete cítiť lepšie a postupne sa to odzrkadlí aj na hmotnosti.
 
Zdroj foto: freepik.com

Vyhnite sa zázračným diétam

Mnohé lifestylové časopisy nás po Vianociach zásobujú zázračnými diétami na rýchlu stratu hmotnosti. Faktom je to, že aj keď sa vám podarí schudnúť, netrvá dlho a nastúpi jojo efekt. Preto je lepšie sa diétam úplne vyhnúť.

Podporte svoju snahu pozitívnym myslením

Hovorí sa, že pri chudnutí je kľúčová “hlava”, teda vaše myslenie a vnútorné nastavenie. Dosiahnutie svojho cieľa môžete podporiť aj tým, že sa budete pravidelne venovať vizualizácii, napríklad si predstavujete seba, ako skvelo vyzeráte. Fungujú aj pozitívne afirmácie, ktoré si opakujete niekoľkokrát za deň.

Prekážky sú nevyhnutnou súčasťou cesty do cieľa

Cesta do cieľa nie je jednoduchá a je posiata prekážkami. Prídu dni, keď sa prejete, nepôjdete na prechádzku a budete mať sto chutí zavesiť chudnutie na klinec. Rátajte s tým dopredu a nastavte sa na to, že keď tieto chvíle prídu, postavíte sa a pôjdete ďalej.
 
Zdroj foto: freepik.com

Nepodceňujte pitný režim a vlákninu

Určite ste počuli o tom, že niekedy sa smäd prejavuje ako hlad. V dôsledku toho jete, hoci by ste sa mali napiť. Skúste sa v rámci redukcie hmotnosti zamerať aj na pitný režim. Kľúčová je čistá voda. Avšak dopriať si môžete aj bylinkové čaje bez cukru či neperlivé minerálky.

Prečo je dôležitá vláknina? Vláknina výborne zasýti a je prospešná pre trávenie. Usilujte sa pridať do jedálnička postupne čo najviac potravín bohatých na vlákninu. Ide, napríklad o zeleninu, ovocie, celé zrná, strukoviny, orechy či semená. Pocit sýtosti znásobíte aj konzumáciou kvalitných bielkovín.

Mirka