Slováci neobľubujú kolektívne športy. Radšej chodia na prechádzky do prírody

Slováci neobľubujú kolektívne športy. Radšej chodia na prechádzky do prírody

Najobľúbenejšou aktivitou Slovákov sú prechádzky v prírode. Aspoň niekoľkokrát do mesiaca si ich doprajú až tri štvrtiny našincov. Zaujímajú sa však aj o cvičenie alebo individuálne športovanie, pre ktoré sa aspoň niekoľkokrát do mesiaca rozhodne viac ako polovica ľudí. Vôbec však necvičí a ani nerobí žiaden individuálny šport každý piaty Slovák, nízku obľúbenosť majú aj kolektívne športy. Vyplýva to z rozsiahleho prieskumu nadnárodnej lekárenskej skupiny Pilulka.sk a výskumnej agentúry Behavio, ktorý bol realizovaný na reprezentatívnej vzorke 1 000 ľudí.

„Z prieskumu vyplýva, že pobyt v prírode je najobľúbenejším typom pohybu Slovákov. Prechádzky v prírode majú tak radi, že si ho 17 % ľudí snaží dopriať každý deň. Približne tretina (28 %) chodí na prechádzky niekoľkokrát do týždňa a niekoľkokrát do mesiaca tak robí ďalšia tretina (31 %) opýtaných,“ opísala Andrea Babicová, brand manažérka Pilulka.sk.

Aktivitu v podobne cvičenia alebo individuálneho športu robí každý deň 14 % respondentov prieskumu. Štvrtina (25 % ) ľudí sa o to snaží niekoľkokrát do týždňa a každý piaty Slovák (20 %) cvičí niekoľkokrát do mesiaca. Zároveň však približne rovnaký počet, čiže 19 % ľudí necvičí vôbec a ani nerobí individuálny šport.

NEDOSTATOK POHYBU MÁ NEGATÍVNE DOPADY NA TELO

Nedostatok pohybu má však podľa osobného trénera Maroša Molnára na telo mnoho negatívnych dopadov. A to krátkodobých aj dlhodobých. „Z tých krátkodobých možno spomenúť napríklad zníženie energie a vitality, nárast únavy či zhoršenie nálady. Ale zároveň môže nedostatok pohybu spôsobiť aj poruchy spánku a zvýšenú chuť do jedla, tiež nárast telesnej hmotnosti či oslabenie imunity,“ vymenoval.

Z dlhodobého hľadiska nedostatok pohybu prináša zvýšené riziko obezity, srdcovo-cievnych chorôb, ale aj vyššie riziko depresie a úzkosti či zhoršenie kognitívnych funkcií a menej svalovej hmoty a sily. „Z dlhodobého hľadiska môže teda nedostatok pohybu viesť k závažným zdravotným problémom. A pritom stačí veľmi málo, len 20 minút cvičenia denne strednej až vysokej intenzity a potom to postupne predlžovať,“ priblížil Maroš Molnár. Radí, aby si ľudia našli činnosť alebo šport, ktorý ich baví a robili ho pravidelne. Alebo napríklad namiesto cesty autom do obchodu zvolili radšej chôdzu a namiesto výťahu si vybrali radšej schody.

KOLEKTÍVNE ŠPORTY SLOVÁCI VEĽMI V OBĽUBE NEMAJÚ

Čo sa týka kolektívnych športov, tie nie sú medzi ľuďmi veľmi obľúbené. Niekoľkokrát do týždňa ich robí len 7 % opýtaných, niekoľkokrát do mesiaca je to 8 % a párkrát za rok približne každý desiaty Slovák (11 %). Už skôr sa ľudia rozhodnú pre strečing alebo jogu. Takýto druh pohybu si dopraje každý deň desatina ľudí (11 %) a každý piaty opýtaný (20 %) tak robí niekoľkokrát do týždňa.

Slováci si v rámci pohybu a životného štýlu niektoré údaje aj sledujú, či už na mobilných zariadeniach alebo hodinkách. Najčastejšie takto kontrolujú svoju telesnú hmotnosť (66 %) či počet prejdených krokov (55 %). Zaujímajú sa však aj o to, koľko hodín spia (44 %) alebo koľko času strávia na mobile či počítači (34 %) a tiež o spálené kalórie (29 %).

KONKRÉTNE CVIČENIA, KTORÉ MÔŽE VYSKÚŠAŤ KAŽDÝ

Ak niekto nevie, ako s cvičením začať, môže sa držať niekoľkých základných rád osobného trénera Maroša Molnára. Môže napríklad skúsiť cvičenie s vlastnou váhou a robiť drepy, kliky, výpady či skúsiť cvik zvaný plank. Alebo sa môže odhodlať na cvičenie s ľahkými závažiami, kde sa môže sústrediť na bicepsové zdvíhanie, tricepsové zdvíhanie či príťahy v predklone alebo tlaky nad hlavou.

„Ak niekto chce vyskúšať jogu, existuje jej mnoho rôznych typov, takže si každý môže nájsť takú, ktorá mu bude vyhovovať,“ dodal Maroš Molnár. Možnosťou je aj takzvaný vysoko intenzívny intervalový tréning (HIIT), kde sa striedajú krátke intervaly intenzívneho cvičenia s krátkymi intervalmi odpočinku. Prípadne cvičenie tabata, kde sa strieda 20 sekúnd intenzívneho cvičenia s 10 sekundami odpočinku. „Cvičenie pilates sa zameriava na posilnenie stredu tela a zlepšenie flexibility a tai chi je pomalé a plynulé cvičenie, ktoré je skvelé na zlepšenie rovnováhy a koordinácie,“ vymenoval osobný tréner Maroš Molnár.

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj foto: freepik.com