Riziká sedavého spôsobu života. Ako ich minimalizovať?

Riziká sedavého spôsobu života. Ako ich minimalizovať?

Máte pocit, že sa vás sedavý spôsob života netýka? V tom prípade si skúste zrekapitulovať svoj bežný deň a pozrite sa spolu s nami na to, aké riziká prináša skutočnosť, že väčšinu dňa presedíte.

Predstavte si, ako vyzerá váš bežný deň. Ak chodíte do práce a z práce autom, v zamestnaní sedíte a po práci ste najmä doma, zrejme je sedavý spôsob života aj vaším problémom.

Podľa štatistík trávia Američania až 90 percent času vnútri a 70 percent sedia. Snáď na tom ako národ nie sme až tak zle. Faktom je, že obzvlášť nevynikáme ani láskou k pohybu. Človek je stvorený pre pohyb a pohybová aktivita je nevyhnutnou súčasťou zdravého životného štýlu.

Čo so sebou prináša sedavý spôsob života?

Ak trávite väčšinu dňa na stoličke či gauči, znižujete si kvalitu života a v dlhodobejšom horizonte si koledujete aj o zdravotné problémy.

V dôsledku sedavého spôsobu života vaše telo spáli menej kalórií, a tým pádom sa zvyšuje riziko priberania. Samozrejme, za túto skutočnosť môže aj to, že strácate svalovú hmotu a práve svaly spaľujú tuk.

Zdroj foto: freepik.com

Nečinnosť vás oberá aj o svalovú silu a vytrvalosť, oslabujú sa vaše kosti, čím sa s pribúdajúcim vekom zvyšuje riziko osteoporózy a pohybových problémov. Samozrejme, na frak dostáva aj imunitný systém, ktorý sa oslabuje. V dôsledku zhoršeného krvného obehu sa zvyšuje napríklad riziko vzniku kŕčových žíl. Prítomné bývajú hemoroidy, väčšie sklony k zápalovým ochoreniam a hormonálnej nerovnováhe.

Podľa odhadov Svetovej zdravotníckej organizácie môže nedostatok pohybu až za neuveriteľných 3,2 milióna úmrtí ročne.

Neaktivita je spojená s chorobami

Azda jedným z najväčších rizík neaktívneho spôsobu života sú srdcové choroby, ktoré vedú v rebríčkoch úmrtnosti vo väčšine vyspelých krajín. Ak sa nehýbete, svaly nie sú schopné spaľovať toľko tuku, ako by mohli, v dôsledku čoho sa spomaľuje krvný obeh, a mastné kyseliny môžu upchať cievy.

Nečinnosť zvyšuje aj riziko vzniku inzulínovej rezistencie a cukrovky, pretože telo efektívne nevyužíva cukor. Podľa štúdie na 80 000 ľuďoch, každá hodina sedenia pri televízii, zvyšuje riziko vzniku cukrovky až o 3,4 percenta.

Zdroj foto: freepik.com

Za zmienku stojí aj spomalený krvný obeh, čo zvyšuje riziko vzniku opuchov, hemoroidov, kŕčových žíl i krvných zrazenín. Rizikom sú i znížené kognitívne funkcie, pretože pohyb, ideálne na čerstvom vzduchu, je potrebný aj pre mozog. Ak holdujete sedavému spôsobu života, zvyšuje sa tiež riziko vzniku demencie v neskoršom veku.

V neposlednom rade treba spomenúť zvýšené riziko vzniku rakoviny. Podľa metaanalýzy sedavý spôsob života v práci zvyšuje riziko vzniku rakoviny prsníka o 15,5 percenta. To znamená, že ak v práci sedíte, je nevyhnutné kompenzovať to pravidelnou pohybovou aktivitou, ideálne rozloženou v rámci celého dňa.

Samozrejme, existujú aj ďalšie štúdie, ktoré prepojili sedavý spôsob života s vyšším rizikom vzniku rôznych druhov rakoviny.

Hodina v posilňovni nečinnosť nevykompenzuje

Ak sa domnievate, že hodina v posilňovni dva či tri razy týždenne, sedavý spôsob života dostatočne vykompenzuje, mýlite sa. Oveľa dôležitejšie je rozložiť pohyb v rámci celého dňa. Odborníci radia hýbať sa minimálne 5 až 8 ráz denne v približne 10-minútových intervaloch. Čo to znamená v reálnom živote?

Do práce či na nákup choďte častejšie pešo alebo na bicykli ako autom. Namiesto výťahu používajte schody. Namiesto posielania mailu navštívte kolegu osobne, pretože sa prejdete. V práci si v rámci prestávky dajte strečing. Doma si namiesto pozerania televízie zacvičte podľa videí voľne dostupných na internete. Zaobstarajte si psíka, s ktorým budete chodiť na prechádzky. Možností je veľa. Je len na vás, čo si vyberiete.

Pomocníkom v tomto smere vám môžu byť smart hodinky, ktoré vás upozornia na to, že je čas na to, dať si strečing alebo sa prejsť.

Mirka