Prečo si ráno dopriať šálku rozmarínového čaju?

Prečo si ráno dopriať šálku rozmarínového čaju?

Denne máme desiatky príležitostí, ako urobiť niečo prospešné pre svoje zdravie.

Niekedy si stačí pripraviť šálku čaju z liečivej rastliny alebo pridať voňavú bylinku do jedla a zdravie sa nám poďakuje.

Ak nepatríte medzi nadšených záhradkárov a zabúdate na polievanie izbových rastlín, neznamená to, že nemôžete na okennom parapete alebo v záhrade pestovať bylinky. Jednou z nich je rozmarín, ktorému sa darí aj vtedy, keď nemá pravidelnú zálievku.

Tipy, ako použiť rozmarín

  • Rozmarín je bylinka, ktorá si dokáže zachovať svoju chuť a vôňu aj vtedy, keď je vystavená vysokým teplotám pri varení a pečení. Používa sa najmä na dochutenia mäsa a zemiakov. Hodí sa aj na grilovanie mäsa. Nebojte sa ho však použiť ani do šalátov či polievok.
  • Rozmarín je skvelý na prípravu ranného čaju. Podľa odborníkov má schopnosť zlepšiť deň. Avšak je potrebné dodržiavať dávkovanie, pretože mierne zvyšuje krvný tlak.
  • Z rozmarínu sa vyrába olej, ktorý prináša úľavu pri bolestiach kĺbov.
  • Kúpeľ s rozmarínom prospieva pohybovému aparátu.
  •  Pri používaní rozmarínu nezabúdajte, že menej je viac. Ako ho dáte do jedla veľa, zhorkne.


Zdroj: freepik.com

Rozmarín a jeho pozitívne účinky. Prečo sa oplatí začať deň šálkou rozmarínového čaju?

Ak sa každé ráno venujete rannej rutine, možno medzi ranné rituály patrí aj pitie bylinkového čaju pri čítaní knihy či plánovaní dňa. Bylinky sú skvelé v tom, že si môžete vybrať podľa aktuálneho zdravotného stavu či chuti.
S čím všetkým vám pomôže rozmarínový čaj?

Je nabitý antioxidantmi

Dennodenne sme vystavení účinkom oxidačného stresu, ktorý poškodzuje bunky. Prevenciou je zdravý životný štýl, vrátane prísunu potravín bohatých na antioxidanty. Antioxidantmi je nabitý aj rozmarín. Nachádzajú sa v ňom, napríklad kyselina rozmarínová či kyselina kávová.

Protizápalové vlastnosti rozmarínu chránia pred vznikom civilizačných ochorení, ako napríklad choroby srdca a cukrovky. Spája sa aj s prevenciou rakoviny.


Zdroj: freepik.com

Prospieva tráveniu

Rozmarín stimuluje produkciu tráviacich enzýmov a je výborným pomocníkom pri trávení. Ak vás často trápi nadúvanie, šálka rozmarínového čaju vám prospeje.

Zlepšuje pamäť a koncentráciu

Čaká vás náročný deň v práci? Potrebujete zlepšiť produktivitu? Aj z týchto dôvodov sa oplatí začať deň šálkou rozmarínového čaju. Rozmarín sa podľa vedcov spája so zlepšením pamäťových schopností a koncentrácie.

Posilňuje imunitný systém

Rozmarín má antimikrobiálne vlastnosti, čo môže byť prospešné aj pre fungovanie obranyschopnosti voči patogénom. Šálka čaju každé ráno výborne naštartuje telo aj v tomto smere.

Mirka