Plody arónie sú nabité antioxidantmi. Prečo ich zaradiť do jedálnička?

Plody arónie sú nabité antioxidantmi. Prečo ich zaradiť do jedálnička?

Bobule arónie začínajú dozrievať koncom leta. Čerstvé majú trpko-kyslú chuť, ale zároveň obsahujú najviac živín. Ak ich pridáte do smoothie, štiav či rannej obilninovej kaše s orechmi a iným ovocím, telo sa vám poďakuje.

Plody arónie si môžete po zbere zamraziť a počas zimy konzumovať na posilnenie imunity. Pridávajú sa však aj do džemov a sladkých dezertov, koláčov či muffinov. Ak máte sušičku, pokojne si plody nasušte.

Bobule arónie patria právom medzi superpotraviny. Aké sú ich pozitívne účinky?

Znižujú riziko rakoviny

Pravidelná konzumácia arónie prispieva k zníženiu rizika vzniku rakoviny. Je to preto, že obsahujú antokyány. Práve tie sú cennou prevenciou voči rakovine prsníka i hrubého čreva.

Podporujú zdravie srdca

Konzumácia arónie prispieva k zdravému fungovaniu srdca, pretože majú priaznivý vplyv na hladinu cholesterolu a triglyceridov v krvi.

Sú pomocníkmi pri cukrovke

Ak chcete predchádzať cukrovke, doprajte si pravidelne aróniu. Bobule majú schopnosť znižovať hladinu glukózy v krvi a predstavujú prevenciu inzulínovej rezistencie, ktorá je predštádium cukrovky. Aróniu je vhodné konzumovať aj pri cukrovke, pretože pomáha telu zvládať zápal a zvládať diabetes.

Má antioxidačné vlastnosti

Arónia je nabitá polyfenolmi. Tie patria medzi cenné antioxidanty, ktoré chránia bunky pred poškodením oxidačným stresom. Podľa jednej zo štúdií dokonca užívanie extraktu z bobúľ pomohlo pacientom znižovať oxidačný stres súvisiaci s užívaním antipsychotík.

Keď sa pozriete na stupnicu ORAC, ktorá meria antioxidačnú kapacitu, tak plody arónie predbehli plody čiernej bazy, divých čučoriedok, brusníc, černíc či malín.

Sú prospešné pre pečeň

Ak si pravidelne doprajete šťavu z arónie, môže to zmierniť symptómy poškodenia pečene. Aspoň to preukázala štúdia na zvieratách. Okrem toho ďalšie výskumy naznačujú, že konzumácia arónie eliminuje riziko poškodenia pečene i výstelky žalúdka.

Posilňuje imunitný systém

Bobule arónie majú pôsobivé zloženie, ktoré posilňuje imunitný systém. Arónia obsahuje veľké množstvo vitamínu C, mangán, vitamín K, betakarotén, vitamín E, kyselinu listovú i vlákninu. Zdá sa, že šťava z arónie je prospešná pri zápaloch močových ciest a extrakt z bobúľ môže chrániť pred chrípkou.


Zdroj foto: pixabay.com

Koľko arónie môžete zjesť za deň?

Jednoznačná odpoveď na túto otázku neexistuje. Dôležité je počúvať svoje telo. Môžete sa stretnúť s odporúčaním zjesť 30 bobúľ denne, alebo aj 1 až 2 šálky. 100 g arónie vám poskytne energiu 47 kcal, 5,3 g vlákniny a, napríklad 350 IU betakaroténu, 35 % odporúčanej dennej dávky (ďalej ODD) vitamínu C, 17 % ODD vitamínu K, 32 % ODD mangánu.

Tip na recept: Smoothie s aróniou

Na prípravu smoothie budete potrebovať 1 biely jogurt, 1 jablko, ½ šálky ľadu alebo vody a 30 bobúľ arónie a 1 malý banán. Všetky suroviny dajte do mixéra a dohladka zmixujte.
Mirka