Nadmerná konzumácia vyprážaných jedál môže mať vplyv na úzkosť a depresiu

Nadmerná konzumácia vyprážaných jedál môže mať vplyv na úzkosť a depresiu

Väčšina z nás vie, že vyprážané jedlá do zdravého, pestrého a vyváženého jedálnička nepatria. No ak sa stravujete zdravo a občas si pochutnáte na hranolčekoch či vyprážanom syre, nie je to žiadna tragédia. Problémom je, ak sú tieto pokrmy zastúpené vo vašom jedálničku pravidelne.

Existuje množstvo vedeckých štúdií, ktoré potvrdzujú, že za nadváhu, obezitu i chronické ochorenia je zodpovedná nadmerná konzumácia niektorých potravín. Ide o vysoko priemyselne spracované potraviny, ako napríklad vyprážané pokrmy, sladkosti, konzervy, údeniny, biele pečivo a ďalšie.

Takisto nie je žiadnym tajomstvom, že to, čo jeme, ovplyvňuje aj duševné rozpoloženie. Aj sa stravujeme nezdravo, môžeme pociťovať nedostatok energie a sme tiež náchylnejší na vznik úzkostných stavov a depresie. To, napokon, potvrdila aj štúdia z apríla tohto roka.

Vyprážané potraviny môžu zvyšovať riziko vzniku úzkosti a depresie

Bežná západná strava a aj tradičná slovenská kuchyňa obsahujú veľké množstvo nezdravých potravín. Problémom nie je len múka a cukor, ale aj konzervanty, dochucovadlá, stabilizátory či farbivá. Negatívne účinky takejto stravy na organizmus, samozrejme, do veľkej miery ovplyvňuje aj spôsob prípravy. Nuž a aj medzi Slovákmi je stále obľúbené vyprážanie na rafinovaných olejoch.


Zdroj: freepik.com

Vráťme sa však k spomínanej štúdii. V apríli 2023 vykonali vedci z Proceedings of The National Academy of Scientist of the United States of America štúdiu, ktorá skúmala vplyv vyprážaných potravín na duševné zdravie, konkrétne na úzkosť a depresiu.

Odborníci sa pustili do analýzy populačnej štúdie, ktorej sa zúčastnilo takmer 140 800 ľudí. Čo zistili? Vedci prišli so záverom, že častá konzumácia vyprážaných pokrmov, v tomto prípade najmä hranolčekov, je spojená  s vyšším rizikom úzkosti a depresie o 7 až 12 percent. Tieto asociácie boli zaznamenané výraznejšie medzi mužmi a mladšími konzumentami.

Vedci toto zistenie pripísali obsahu akrylamidu vo vyprážaných potravinách. Akrylamid je látka, ktorá vzniká pri tepelnej úprave potravín pri vysokej teplote, teda najmä pri vyprážaní. Ak vystavíte svoje telo pôsobeniu akrylamidu pravidelne a v dlhodobejšom horizonte, zarábate si na problémy v podobe výskytu úzkosti a depresie.


Zdroj: freepik.com

Akrylamid a jeho účinky na zdravie

Vedci z uvedenej štúdie našli spojenie medzi konzumáciou akrylamidu vo vyprážaných potravinách a zvýšeným rizikom vzniku úzkosti a depresie. Dôvodom môže byť to, že akrylamid zasahuje do hematoecefalitickej bariéry, spôsobuje poruchy metabolizmu cerebrálnych lipidov a neurozápalu, podporuje oxidáciu tukov a oxidačný stres a zvyšuje zápalové procesy v mozgu.

Tipy, ako obmedziť konzumáciu vyprážaných potravín v jedálničku a variť zdravšie

Vyprážané jedlá nášmu zdraviu a ani figúre neprospievajú. Ako znížiť ich množstvo v jedálničku?

  • Namiesto vyprážania si urobte hranolky, obaľovaný syr či rybu pečenú v rúre. Obaľte ich v trojobale, pokvapkajte olivovým olejom a pečte dozlatista.
  • Vyhnite sa polotovarom, ktoré stačí vypražiť, pretože sú vyrobené z nekvalitných potravín a obsahujú množstvo prídavných látok. 
  • Ak už naozaj musíte vyprážať, použite menšie množstvo kvalitného oleja s vysokým bodom dymivosti alebo prepustené maslo.
  • Po vyprážaní nechajte prebytočný tuk odkvapkať a odsajte ho papierovou utierkou.
  • Vyskúšajte iné spôsoby prípravy pokrmov, ako sú dusenie či pečenie.
  • Ku každému hlavnému jedlu si naservírujte veľkú porciu zeleninového šalátu.

Mirka