Martinin príbeh - 3. časť

Život prináša rôzne príbehy. Niekedy sa Vám zvrtne  tak, že ste v situácii, o ktorej ste ani netušili. Druhá dobrá Martinina priateľka Milada, referentka obecného úradu v neďalekej dedine, má svoju rodinu a prácu. Napriek všetkému však nie je šťastná.

 

Milada je aktívny typ. Vždy túžila po práci, s množstvom ľudí. Referentka na obecnom úrade na dedine je vlastne také dievča pre všetko.  Denne vybavuje milión vecí. Je v styku so všetkými inštitúciami ako škola, škôlka, fara na dedine. Vybavuje a overuje podpisy, dáva potvrdenia. Zabezpečuje a organizuje  akcie. Do toho všetkého vedie obsiahle účtovníctvo a znáša vrtochy svojho šéfa, predsedu Obecného úradu. Miladina práca si vyžaduje široký záber, ale aj množstvo času a duševných síl. Jej rodina, to je manžel - poľnohospodársky inžinier, tri deti, starí rodičia a slobodný brat.

Jedna dcéra študuje na vysokej škole, jedna na strednej a najmladšia  Romanka len prvý ročník na ZŠ. Čiže rodina mamu potrebuje. Milada chodí vyčerpaná z práce a po náročnom dni sa učí s dcérou písmenká a čísla. Vedie domácnosť. Večer padá unavená do postele. Manžel Ľuboš bol vždy chápajúci človek, ktorý jej so všetkým pomáhal. Ale akonáhle sa  začalo na družstve prepúšťať, chodí zamračený, nervózny a nevrlý. Nie je s ním reč. Pretože nikdy nevyhľadával krčmy, začal chodiť viac do kostola  a tu sa stretol s Jozefom. Slovo dalo slovo, zdôveril sa mu, že sa bojí o existenciu svojej rodiny. V práci sa prepúšťa, každý má ohrozenú pozíciu. Tí, čo ostali sa boja. Atmosféra je napätá. Jozef mu povedal: „Boh pomôže každému. Ale ja Ťa naučím dívať sa na Boha z iného uhla". A tak zaviedol Ľuboša do motlitebne patriacej Apoštolskej cirkvi. Z Ľuboša sa stal ortodoxný veriaci. Navštevuje ju každý večer, aby sa vymodlil zo svojich problémov. Nie je to už potreba, ale úchylka. K Bohu, ako inštitúcii, sa utieka nezdravým spôsobom. A núti deti sa každý deň dlho modliť, dokonca aj pri návšteve reštaurácie na verejnosti. Večer rozpráva manželke dlhé state zo života Boha. Pod Jozefovým nezdravým vplyvom sa cíti ako  nejaký posol náboženstva. Milada je zúfalá. Kde je ten veselý človek, ktorý ju vždy podržal, pomohol? Cíti, že je na rade s pomocou ona. Ale jej manžel nepotrebuje jej pomoc, ale pomoc odborníka, psychiatra alebo psychológa. Jej šťastie sa rozpadá ako domček z karát. Človek, ktorého milovala pre jeho životný optimizmus a elán, človek, ktorý bol ochranca rodiny je zrazu cudzí  a rodina sa ho začína báť. Miladine telefonáty Martine, s ktorou sa zoznámila v nemocnici , keď ju s tlakom 200-140 prijali na interné oddelenie, sú zúfalé. Pri kvapkaní infúzie prerušovanej jej plačom jej všetko vyrozpráva.

Jej situácia je zlá, veľmi zlá. Riešenie ukáže len čas. Najprv sa však musí dať zdravotne do poriadku ona sama. Martina počúva jej drámu a vidí, že život po boku partnera býva tiež často veľmi ťažký. Život vie svoje naložiť, či je človek sám, či je vo dvojici. V budúcom pokračovaní opíšeme, čo Martine navrhla bývalá spolužiačka.

 

SN