Martinin príbeh - 2. časť

V minulej časti sme predstavili čitateľom Martinu a jej osud. Písali sme, že takýchto žien, samoživiteliek, je veľa. Každá jedna by mohla o svojom živote napísať story. Avšak, často život bez partnera nemusí byť len smutný. Martina má dve dobré priateľky, ktoré jej niekedy závidia, že je sama. To, že so svojimi partnermi ostávajú, je len otázka financií.

 

 

Martinina dobrá priateľka Eva pracuje ako redaktorka už dlhé roky. Spolu s Martinou sa zoznámili kedysi na turistike. Slovo dalo slovo, pri vzájomnom rozhovore zistili, že sú, ako sa hovorí, jedna krvná skupina. Ich priateľstvo trvá už vyše desať rokov. Obe navzájom poznajú zo svojich životov smutné i veselé stránky. Vedia, že keď má každá z nich nejaký problém, môže sa na tú druhú vždy obrátiť.Často si telefonujú len tak, aby sa počuli.

Eva pracuje už dlhé roky ako redaktorka. Má tri deti, z ktorých dve chodia na strednú školu, jedno na základnú školu. Jej práca je veľmi náročná a to aj časovo. Musí sa zúčastňovať rôznych akcií, o ktorých píše, robí rozhovory, fotí. Často pracuje aj večer, v noci, soboty i nedele. Do toho sa stará o chod domácnosti, o deti a ešte navštevuje aj rodičov, ktorí sú už veľmi starí. Žije v ustavičnom kolobehu povinností. To, že je vydatá, jej absolútne zo starostí neodbúráva, skôr naopak.

Manžel pracuje v inom meste ako manager v úspešnej firme. Má náročnú prácu, domov chodí až večer. Takto žijú ale aj iné rodiny, a pri rozdelení povinností chod domácnosti "klape". Nie však v Evinom prípade. Manžel je na deti veľmi prísny. Často ich kontroluje, kára, dáva im príkazy. S celou rodinou jedná veľmi autoritatívne a direktívne. Deti pred ním majú strach a atmosféra v rodine je veľmi napätá. Počas voľna im zadeľuje rôzne úlohy. Nikdy sa s nimi neporozpráva o problémoch. Pocháda zo skromných pomerov, vyštudoval pracne popri práci a svojou usilovnosťou dosiahol pozíciu v zamestnaní, akú má. Hovorí, že s ním sa život nikdy nemaznal, rodičia popri viacerých deťoch naňho nemali čas a možno preto on sám nijako neuľahčuje život svojim deťom. Deti však jeho prístupom trpia. Starší syn sa uzavrel do seba, mladší sa začal v noci pomočovať, dcéra otca vyslovene nenávidí a dáva mu to najavo. Stále sú v sebe, otec však nechce v ničom zo svojich metód povoliť. Evka, ako matka tým veľmi trpí a snaží sa atmosféru v rodine zmierňovať milým prístupom . Má to ťažké, lebo popri náročnej práci, domácnosti musí trpieť manželovu povahu. Aby nebolo toho dosť, manžel ju vydeľuje aj s peniazmi, hovorí, že šetrí na horšie časy, že chce zabezpečiť rodinu. Preto zaplatí len šeky za energie a stravu a výdavky na deti, ich ošatenie a domácnosť platí Eva zo svojej výplaty.

To, že jej nič neostane, netreba hovoriť.  Pretože táto situácia je nad jej duševné sily dopláca na to zdravotne. Má ochorenie štítnej žľazy a do toho aj žalúdočné vredy. Čaká ju operácia. S Martinou často vedú rozhovory, ako zo situácie vykorčulovať. Jedným z riešení by bola návšteva manželskej poradne, ktorú však Evin manžel striktne odmieta. Rozmýšľala už aj nad rozvodom, ale keď si uvedomí, že jej priateľka má problémy vyžiť s jedným dieťaťom, nevie si predstaviť, ako by vyžila s tromi. Jej situácia je ťažká a zdá sa neriešiteľná. Martina si uvedomuje, že žiť s takýmto partnerom je horšie, ako žiť sama. To isté jej hovorí aj Eva. Martina si uvedomuje, že keby u nás bol sociálny systém, ktorý by osamelým matkám umožňoval lepší život, jej situácia by nebola taká zlá. V ďaľšom článku sa dozviete príbeh o živote jej druhej priateľky, referentky Milady.

 

SN