Je pre vás rebarbora dobrá, ak máte problém s tlakom či zápchou?

Je pre vás rebarbora dobrá, ak máte problém s tlakom či zápchou?

Stonky rebarbory sú bohaté na vitamíny, minerály i antioxidanty. Nachádza sa v nich aj veľa vlákniny. Najčastejšie sa pridávajú do sladkých pokrmov, ako sú napríklad koláče a dezerty. Hodí sa aj na prípravu omáčok a šalátov.

Rebarbora je prospešná pre zdravie, ale mali by sme ju jesť s mierou, pretože obsahuje veľa kyseliny šťaveľovej. Nezabúdajte na to, že listy sú jedovaté kvôli vysokému obsahu kyseliny šťaveľovej a antrachinónových glykozidov. Otrava sa prejavuje ťažkosťami s dýchaním, pocitom pálenia v ústach a hrdle, ale aj nevoľnosťou a hnačkou. Jedlé sú len stonky a kvety. Ak by ste si dali rebarboru surovú, je veľmi kyslá. Z tohto dôvodu sa najčastejšie používa do koláčov a na prípravu džemov, kde sa kombinuje s cukrom.

Pozitívne účinky rebarbory v kocke

Stonk rebarbory obsahujú množstvo prospešných látok, a teda disponujú viacerými zdravotnými benefitmi. Ak máte problém s vysokým tlakom, alebo zápchou, využite sezónu rebarbory a zaraďte ju do jedálneho lístka. Aké sú benefity stoniek rastliny?

Je pokladom pre trávenie

Rebarbora je známa vysokým obsahom vlákniny. Ak máte problémy so zápchou a trávením, rebarbora je výbornou voľbou. Štúdie naznačujú, že konzumácia rebarbory podporuje normálne trávenie, zmierňuje brušné ťažkosti a nadúvanie. Vedci zistili, že je to preto, lebo chráni črevnú stenu podporou vylučovania gastrointestinálnych hormónov a stimuluje normálny pohyb čriev.


                    Zdroj foto: freepik.com

Podporuje zdravie kostí

Rebarbora je zásobárňou vitamínu K, ktorý je nevyhnutný pre správnu zrážanlivosť krvi a podporuje zdravie kostí. Tento vitamín je obzvlášť prospešný pre tých, ktorí trpia osteoporózou.

Je pomocníčkou pri znižovaní tlaku

Rebarbora obsahuje pestré spektrum minerálov, medzi ktoré patrí aj draslík. Draslík je pomocníkom pri znižovaní krvného tlaku. Podľa štúdie European Heart Journal tie ženy, ktoré mali vyšší príjem draslíka, mali o 13 percent nižšie riziko vzniku srdcového infarktu alebo mŕtvice.

Má potenciál chrániť pred rakovinou a disponuje protizápalovými vlastnosťami

Farba rebarbory naznačuje, že obsahuje cenné zlúčeniny, ktorými sú antokyány. Antokyány majú preukázateľný účinok znižovať riziko vzniku rakoviny i ďalších civilizačných ochorení. Nezabúdajte, že čím červenejšie sú stonky rebarbory, tým viac antokyánov obsahuje.

Za protizápalové vlastnosti sú zodpovedné najmä už spomínané antokyány. Ak chcete predchádzať chronickému zápalu vo vašom tele, rebarbora vám v tom pomôže.

Prospieva zraku

Rebarbora je zdrojom vitamínu C a luteínu. Oba sú významné antioxidanty, ktoré chránia bunky pred poškodením oxidačným stresom. Predstavujú prevenciu makulárnej degenerácie a sivého zákalu, ktorých riziko sa zvyšuje s pribúdajúcim vekom.

Náš tip: Jahodovo-rebarborové nanuky

Rebarboru nemusíte používať iba na prípravu koláčov, džemov či omáčok. Výborná je aj na prípravu nanukov. Ako na to? 5 až 6 stoniek rebarbory nakrájajte, pridajte 1 ½ šálky jahôd a varte do zmäknutia. Po vychladnutí pridajte ½ šálky javorového sirupu a ⅓ šálky plnotučného kokosového mlieka a zmixujte dohladka. Zmesou naplňte formičky na nanuky a dajte do mrazničky.

Mirka

Zdroj foto: freepik.com