Cvičenie pomáha lepšie zvládať bolesť

Cvičenie pomáha lepšie zvládať bolesť

Pravidelné cvičenie so sebou prináša množstvo benefitov. Posilňuje kardiovaskulárny aparát, zoštíhľuje, pomáha lepšie zvládať stres a znížiť riziko vzniku civilizačných ochorení. Podľa nedávnej štúdie má aj schopnosť zvýšiť toleranciu bolesti.

Napriek tomu, že snáď všetci vieme, aký je pravidelný pohyb prospešný, v 21. storočí kraľuje v životoch mnohých z nás sedavý spôsob života. To so sebou prináša nielen nadváhu a obezitu, ale aj náchylnosť na vznik rôznych ochorení.

Podľa odporúčaní je minimum pre zdravie 30 minút svižnej chôdze denne a dvakrát do týždňa posilňovanie s vlastnou váhou. To znamená, že je potrebné kombinovať kardio pohybové aktivity s posilňovaním.

Necvičíte a často vás trápi bolesť? Skúste s tým niečo urobiť

Hovorí sa, že bolesť je upozornením na to, že v ľudskom tele niečo nie je v poriadku. Avšak existujú niektoré chronické ochorenia, pre ktoré je typická práve bolesť a často je jediným riešením užívanie analgetík. Vedci z Nórska sa vo svojej štúdii rozhodli skúmať, aký vplyv má cvičenie na vnímanie bolesti.  

Vedci vyhodnotili údaje od 10 732 dospelých, zamerané na toleranciu bolesti a úroveň ich pohybovej aktivity, pričom ich následne sledovali. Bolesť merali tak, že účastníci ponorili ruky do ľadovej vody a na stupnici popísali úroveň bolesti.
 
Zdroj foto: pexels.com

Na čo vedci prišli? Áno, hádate správne. Tí, ktorí boli viac fyzicky aktívni, mali vyšší prah bolesti ako tí, ktorí holdovali sedavému spôsobu života. Dobrou správou je, že toleranciu bolesti si môže zvýšiť každý za predpokladu, že sa začne viac hýbať. Vedci totiž zistili, že tí, ktorí zvýšili úroveň fyzickej aktivity v prechodnom období, zaznamenali s pribúdajúcim časom vyššiu toleranciu bolesti. Vedci dodali, že pohyb má potenciál byť nefarmakologickou cestou k zníženiu alebo prevencii chronickej bolesti.
 
Zdroj: pixabay.com

Tipy, ako lepšie zvládať bolesť

Samozrejme, okrem pohybu existujú aj iné spôsoby, ako lepšie zvládať bolesť. Čo stojí za vyskúšanie?

  • Aplikácia chladu alebo tepla, pričom výber závisí od pôvodu bolesti.
  • Meditácia, všímavosť a dychové cvičenia pomáhajú získať väčšiu kontrolu nad sebou samým, vrátane svojho tela, a teda aj nad intenzitou bolesti.
  • Podľa vedeckých štúdií sú na zmiernenie bolesti skvelé aj cvičenia, ako je joga a taiči.
  • Po operácii alebo pôrode vraj pomôže na zmiernenie bolesti počúvanie hudby.
  • Ak vás trápi chronická bolesť a máte okolo seba rodinu a dobrých priateľov, je veľká pravdepodobnosť, že bolesť vnímate menej intenzívne ako tí, u ktorých to tak nie je.
  • Zdá sa, že skvelým prírodným analgetikom je kurkuma, ktorá má aj významné protizápalové vlastnosti. Za vyskúšanie stojí aj klinčekový a CBD olej.
  • Spánok je kľúčový pre regeneráciu tela. Je nevyhnutný na urýchlenie hojenia rán i zníženie bolesti.
  • Za vyskúšanie stojí aj akupunktúra, masáž a bankovanie.
  • Pri chronickej bolesti je viac ako vhodné zmeniť jedálny lístok a staviť na protizápalovú stravu.
  • Na zmiernenie bolesti majú vplyv aj esenciálne oleje, ako mäta, rozmarín či levanduľa.
  • Horčík pomáha pri migrénach, bolestiach hlavy, svalových kŕčoch i pôrodných bolestiach, zinok zasa pri bolestiach nervov.

Mirka
Zdroj foto: freepik.com